Mituri medicale despre cancerul pulmonar
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mituri medicale despre cancerul pulmonar / Foto: Pixabay
Mituri medicale despre cancerul pulmonar / Foto: Pixabay
În articol găsești mai multe mituri medicale despre cancerul pulmonar.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în 2018, au existat 218.520 de cazuri noi de cancer pulmonar și 142.080 de decese asociate în Statele Unite. La nivel global, în 2020, cancerul pulmonar a fost al doilea cel mai frecvent cancer după cancerul de sân, cu 2,21 milioane de cazuri. A fost responsabil pentru 1,8 milioane de decese.

Deși este răspândit, cancerul pulmonar este de obicei greșit înțeles. Dr. Fred R. Hirsch, director executiv al Centrului de Excelență pentru Oncologie Toracică de la Institutul de Cancer Tisch din Mount Sinai, din New York a vorbit pentru Medical News Today despre acest subiect. 

1. Doar fumătorii dezvoltă cancer pulmonar


După cum a explicat dr. Hirsch , "nu este corect și, din păcate, este un mit foarte dureros și provoacă stigmatizare"

Potrivit CDC, aproximativ 10-20% dintre persoanele cu cancer pulmonar din SUA nu au fumat niciodată sau au fumat mai puțin de 100 de țigări în viața lor.

În fiecare an, aproximativ 7.300 de decese din cauza cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor sunt din cauza fumatului pasiv, raportează CDC, iar alte 2.900 sunt cauzate de expunerea la radon.

2. Nu există nicio modalitate de a reduce riscul


"Există mai multe moduri de a reduce riscul de cancer pulmonar. În primul rând este prevenirea fumatului și renunțarea la fumat", a explicat dr. Hirsch. 
 

Dr. Hirsch a descris, de asemenea, importanța limitării expunerii la fumatul pasiv. Conform CDC: "Nefumătorii care sunt expuși la fumatul pasiv acasă sau la locul de muncă își măresc riscul de a dezvolta cancer pulmonar cu 20-30%"

"Alte produse pentru fumat sunt, de asemenea, considerate a fi un risc potențial pentru dezvoltarea cancerului pulmonar", a spus dr. Hirsch.

3. Doar adulții în vârstă dezvoltă cancer pulmonar


"Nu, nu este adevărat", a confirmat dr. Hirsch. Deși mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au peste 65 de ani, "din ce în ce mai multe persoane mai tinere cu vârsta sub 50 de ani suferă de cancer pulmonar, în special femeile".

4. A trăi într-un oraș poluat este mai rău decât fumatul pentru riscul de cancer pulmonar


Există dovezi bune că poluarea generată de trafic crește riscul de cancer pulmonar. De exemplu, autorii unei meta-analize care a investigat acest lucru concluzionează:

"Expunerea la dioxid de azot, oxid de azot, dioxid de sulf și particule fine au fost asociate pozitiv cu riscul de cancer pulmonar. Expunerea profesională la poluarea aerului în rândul șoferilor profesioniști a crescut semnificativ incidența și mortalitatea cancerului pulmonar".

Cu toate acestea, comparațiile între poluare și fumat sunt mai greu de făcut. "Traiul în orașe poluate este un factor de risc, dar nimeni nu știe sigur dacă este mai rău decât utilizarea produselor din tutun, iar combinația ar putea fi și mai rea", a explicat dr. Hirsch.

5. "Am fumat de ani de zile, nu are rost să mă opresc acum"


Pur și simplu, potrivit dr. Hirsch, "renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de cancer pulmonar". Pe lângă cancerul pulmonar, renunțarea la fumat reduce și riscul de a dezvolta o serie de alte afecțiuni, inclusiv boli de inimă, osteoporoză și diabet.

După cum scrie Institutul Național pentru Îmbătrânire: "Nu contează câți ani ai sau de cât timp fumezi, renunțarea la fumat în orice moment îți îmbunătățește sănătatea. Când renunți, este posibil să adaugi ani vieții tale, să respiri mai ușor, să ai mai multă energie și să economisești bani".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel