Mit 1: Degresat sau fără zahăr înseamnă fără calorii
Adevărul este că în cele mai multe cazuri etichetele care afișează "Degresat" sau "Fără zahăr" sunt doar capcane, deoarece din dorința de a crea un produs care să fie în primul rând gustos, producătorii compensează lipsa grăsimii cu mai mult zahăr sau potențiatori de arome și sare, iar zahărul este înlocuit la rândul lui cu exces de sodiu, faină sau chiar grăsime. Cel mai sigur este testul etichetei, care poate determina dacă produsul este într-adevăr sănătos prin verificarea ingredientelor.
Mit 2 – O alimentație scăzută în sodiu este indicată tuturor
Sodiul este un mineral important pentru organism ce ajută la buna funcționare a sistemului muscular și nervos, astfel că este recomandat ca acesta să fie menținut la un nivel echilibrat.
Desi este adevărat că sodiul crește într-o oarecare măsura tensiunea arterială, diminuarea cantității zilnice de sodiu nu aduce beneficii ci poate crește nivelul trigliceridelor și al colesterolului.
Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu suferă de tensiune ridicată, nu este indicat să nu consume deloc sare.
CITEȘTE ȘI: Trei alimente anti-infarct, la îndemâna oricui
Mit 3: Ouăle sunt bogate în colesterol și pot provoca boli de inimă
Deși au căpătat o reputație proastă din cauza colesterolului care se găsește în galbenuș (aproximativ 211 mg/ou), asta nu înseamnă că ouăle trebuie evitate pentru a proteja sănătatea inimii. Este important să știm că nivelul ridicat de colesterol este în primul rând consecința unei diete bogate în acizi grași saturați și nu a consumului unui singur aliment. Din contră, studiile au demonstrat că mâncatul ouălor crește nivelul de colesterol bun HDL.
Mit 4: Consumul de carbohidrați afectează sănătatea
Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie și se împart în două categorii importante: cei complecși care aduc beneficii multiple sănătății (cerealele integrale de secară sau ovăz, nuci, semințe, linte, alune, mazăre) și cei simpli, care au fost procesați industrial și și-au pierdut astfel o mare parte din fibre și nutrienți (dulciurile cu zahăr și faina albă, junk food). Așadar, consumul de carbohidrați este benefic pentru sănătate atâta timp cât este vorba de cei complecși.
Mit 5: Un pahar de vin roșu pe zi este sănătos
Nu doar vinul roșu este cel care aduce beneficii organismului și în special inimii: berea și alte băuturi alcoolice au același efect, atâta timp cât sunt consumate echilibrat. În general, alcoolul stimulează nivelul colesterolului bun HDL, deoarece moleculele acestuia actionează asupra trigliceridelor, diminuând astfel riscul de a dezvolta mai târziu cheaguri de sânge ce pot provoca atacuri cerebrale. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că nu este indicat consumul zilnic de alcool și nici depășirea cantității de 100 ml la o servire. În caz contrar, efectele negative vor depași beneficiile acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Prinţul Harry se întoarce în Anglia
- Horoscop Berbec, Taur, Gemeni, Rac. Zodia care primeşte "un strop suplimentar de carismă"
- Situaţia în care mulţi şoferi se încurcă. Cine are prioritate la intrarea pe banda din mijloc pe o şosea cu trei benzi pe sens
- Fructul pe care japonezii îl mănâncă pentru a-și proteja memoria
- Incendiu puternic în zona Aviației din Capitală / Galerie foto - video. Update: A fost emis RO-ALERT
- Primăria Deva cere daune materiale și morale pentru zilele în care telecabina care urcă pe Dealul Cetăţii nu a mers
- SUA încetează furnizarea de rachete Patriot către Ucraina: Spania și Japonia intervin
- Ministra Muncii: România s-a angajat că va renunţa la posibilităţile de pensionare anticipată
- Un bărbat din Giurgiu este proprietarul motocicletei Regelui Mihai I şi a unei maşini ca cea folosită de comisarul Moldovan
- Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. Laurențiu Neculaescu (AFM): Documentul care e obligatoriu la decontare / video