Mit despre E-urile din alimente, dărâmat. Bulai: Pe vremuri, mâncarea la mare căutare avea scris „conține conservanți” / video
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 12 Martie 2023, 12:58
WhatsApp
PEXELS
PEXELS
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit, în cadrul podcastului „Nod în papură”, printre altele, despre mâncare.

Și au distrus un mit: cum și când devin celebrele E-uri... cancerigene.

„Prin 1960, pe conservele considerate cele mai bune scria „au conservanți”. Pentru că doar apăruseră conservanții și dădea bine pe etichetă să ai scris așa ceva”, a zis Alfred Bulai.

Jurnalistul Val Vâlcu a zis că el și acum cumpără muștarul care are conservanți dat fiind faptul că mănâncă foarte rar și trebuie să-l păstreze mai mult timp în frigider, până îl termină.

„Da, dar acum alimentele se vând mai bine dacă au pe etichetă: „nu conțin conservanți”. Se profită și de faptul că lumea nu prea știe care este treaba cu E-urile. Sunt E-uri care sunt cancerigene, sigur, dar...”, a mai zis sociologul.

Val Vâlcu a adăugat: „Haide să dărâmăm un mit. Un nu știu de care E, care se punea în biscuiți, s-a dovedit că este cancerigen, cu condiția să mănânci o tonă de biscuiți pe zi. E-urile pot fi cancerigene, dar depinde în ce cantitate mănânci”.

Orice poate să facă rău, depinde de doza pe care o iei.  

Și apa plată te poate ucide. Dacă bei prea multă, mori.

Nu toate E-urile sunt cancerigene. E-urile sunt aditivi alimentari care sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul, aroma, aspectul și durata de valabilitate a produselor alimentare. Există sute de E-uri diferite, iar multe dintre acestea sunt considerate sigure și sunt aprobate de către autoritățile de reglementare ale alimentelor din întreaga lume.

Cu toate acestea, există câteva E-uri care au fost asociate cu un risc crescut de cancer sau alte probleme de sănătate. De exemplu, E-urile care conțin azotat de sodiu sau nitriți (E249-E252) sunt utilizate pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare, dar consumul excesiv poate crește riscul de cancer la stomac și alte probleme de sănătate.

VEZI ȘI: Dr. Bălănică, despre legumele care sunt aur pentru corp: Nicio masă fără ele! Ne satură, ne ajută să fim sănătoși și să avem o bună calitate a vieții și a sistemului digestiv - https://www.dcnews.ro/dr-balanica-despre-legumele-care-sunt-aur-pentru-corp-nicio-masa-fara-ele-ne-satura-ne-ajuta-sa-fim-sanatosi-si-sa-avem-o-buna-calitate-a-vietii-si-a-sistemului-digestiv_908421.html

În general, este important să urmăriți conținutul etichetei produselor alimentare și să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare legată de E-uri și dieta dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?