Data actualizării:
Data publicării:

Misterul ultimelor zile din viața lui Prigojin. Ce a făcut șeful Wagner în ultimele două luni

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură foto Twitter
Foto: Captură foto Twitter
Evgheni Prigojin, liderul Wagner, și-a pierdut viața într-un accident aviatic între Moscova și Sankt Petersburg.

„Ești un leu”, i s-a spus lui Evgheni Prigojin în timpul rebeliunii de scurtă durată care avea menirea să-i răstoarne pe liderii militari ruși de la Moscova, conform Sky News.

Exact două luni mai târziu, avionul lui Prigozhin s-a prăbușit într-un câmp la jumătatea distanței dintre capitala pe care aproape că a ocupat-o și Sankt Petersburg. În incident și-a pierdut viața și șeful Wagner.

În săptămânile care au urmat, locurile în care se afla liderul Wagner au fost învăluite în mister.

Iată cronologia evenimentelor care s-au petrecut între cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Vladimir Putin în ultimii 23 de ani și decesul celui care a fost protagonisul acesteia, Evgheni Prigojin.

24 iunie: Revolta se încheie prin intervenția lui Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului.

Prigojin părăsește Rostov-pe-Don - capturat de facto în rebeliune - iar Kremlinul anunță că se va „retrage în Belarus”, într-un acord negociat de președintele Alexandru Lukașenko.

25 iunie: „Bună tuturor”

Serviciul de presă al liderului mercenar a declarat pentru Associated Press că „îi salută pe toți” și va răspunde la toate întrebările odată ce va obține „conexiunea corectă”.

26 iunie: Prigojin sfidător

O declarație 11 minute este lansată de șeful Wagner. Acesta apără revolta și critică ministerul rus al Apărării. Prigojin îl acuză că și-a atacat luptătorii în Ucraina.

27 iunie: Acuzațiile se diminuează

Autoritățile ruse anulează o anchetă penală asupra revoltei. Putin sugerează o anchetă asupra finanțelor lui Prigojin.

Între timp, un avion aparținând șefului paramilitarului este zărit în Belarus, iar Lukașenko spune că Prigojin a sosit în țara sa

29 iunie: Putin se întâlnește cu Prigojin

Cei doi se întâlnesc la Kremlin cu 30 de comandanți Wagner, care au promis loialitate președintelui rus, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin.

Activitatea Wagner încetează în Rusia

În următoarele câteva zile, o tabără a fost ridicată pentru luptătorii Wagner în Belarus, în timp ce grupul anunță oprirea recrutării.

În Rusia, compania de media a lui Prigojin, Patriot, este închisă și multe dintre instituțiile de știri pe care le deținea sunt blocate.

6 iulie: Prigozhin nu mai este în Belarus

Prigojin este la Sankt Petersburg sau „poate” la Moscova, potrivit lui Lukașenko.

Au apărut rapoarte că banii și echipamentele confiscate în timpul perchezițiilor poliției asupra proprietății lui Prigojin i-au fost returnate.

19 iulie: „Bine ați venit în Belarus”

Pe canalele Telegram despre care se crede că sunt legate de Wagner, imagini neclare arată o siluetă a unui bărbat care seamănă cu Prigojin în timp ce le urează bun venit unor bărbați care vin la antrenamente pentru a merge în Africa.

27 iulie: Summit-ul Rusia-Africa

Imaginile postate online sugerează că Prigojin participă la Summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg.

21 august: Prima adresă video de la lovitura de stat

Pe un alt canal Telgram, un videoclip îl arată pe Prigojin cu o pușcă în timp ce se află într-un loc aparent nisipos. El susține că Wagner „face Rusia și mai mare pe toate continentele și Africa și mai liberă”.

23 august: Avionul său se prăbușește

Avionul lui Prigojin s-a prăbușit, ucigând toate cele 10 persoane aflate la bordul aernovaei, inclusiv pe liderul mercenarului, potrivit comitetului de investigație rus.

Kremlinul continuă să respingă acuzațiile conform cărora ar fi fost în spatele morții sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel