Misterul mobilizării lui Putin. Jurnaliștii ruși încearcă să afle adevărul, luând la întrebări Kremlinul
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Misterul mobilizării lui Putin. Jurnaliștii ruși încearcă să afle adevărul, luând la întrebări Kremlinul / Foto: Kremlin.ru
Misterul mobilizării lui Putin. Jurnaliștii ruși încearcă să afle adevărul, luând la întrebări Kremlinul / Foto: Kremlin.ru
Jurnaliștii ruși încearcă cu orice preț să afle dacă mobilizarea lui Putin continuă.

În ultimele săptămâni purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost întrebat aproape la toate aparițiile sale publice despre mobilizarea lui Vladimir Putin, despre care se zvonește că nu s-a încheiat încă. Pentru că Dimitri Peskov de fiecare dată a evitat să ofere un răspuns clar și niște explicații pertinente mass-mediei, jurnaliștii încă încearcă să afle adevărul care se ascunde în spatele faptului că președintele rus nu a emis un decret prin care să fie încheiată în mod oficial "mobilizarea parțială". Din păcate, nici de această dată Kremlinul nu a clarificat lucrurile, lăsând impresia că ascunde ceva.

Astăzi, 23 ianuarie, lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, în timpul discuției cu jurnaliştii, i s-a cerut să comenteze răspunsul administrației prezidențiale la solicitarea deputatului Adunării Regionale Pskov Artur Gaiduk, care a cerut ca decretul "mobilizării parțiale" să continue să funcționeze.

VEZI ȘI: Liderii ruși, nedumeriți dacă mobilizarea s-a încheiat sau nu. Peskov îi trimite să asculte încă o dată declarațiile lui Putin, în lipsa unui decret

Peskov: Mobilizarea parțială include și alte măsuri

"Conscripția în cadrul mobilizării parțiale s-a desfășurat până la atingerea numărului stabilit necesar pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite de către forțele armate. Ministerul Apărării a raportat că s-a atins numărul stabilit și, prin urmare, recrutarea cetățenilor în cadrul mobilizării parțială a fost oprit, finalizat", a explicat Peskov, scrie Interfax.

"Dar pe lângă recrutarea cetățenilor pentru serviciul militar, mobilizarea parțială include și alte măsuri necesare pentru a asigura îndeplinirea sarcinilor forțelor armate. În această parte, acest decret continuă să funcționeze", a continuat secretarul de presă prezidențial. 

Peskov a refuzat să precizeze exact despre ce prevederi ale documentului vorbește. "Acest lucru este valabil și pentru acel punct închis și așa mai departe", a spus el.

Mobilizarea lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin, prin decretul său, a anunțat o mobilizare parțială în țară din 21 septembrie 2022. Până la sfârșitul lunii octombrie, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, l-a informat pe președinte că activitățile de mobilizare au fost finalizate.

Pe 1 noiembrie, Peskov a spus că mobilizarea parțială a fost finalizată și că nu este necesar un decret separat privind finalizarea acesteia, conform concluziei departamentului juridic de stat al administrației prezidențiale. El a precizat că Ministerul Apărării a trimis telegrame la birourile militare de înregistrare și înrolare cu ordin de oprire a trimiterii de citații.

Întrebat dacă decretul din septembrie privind începerea mobilizării rămâne în vigoare și dacă pe baza acesteia poate începe o nouă etapă de recrutare în trupe, Peskov a răspuns: "Nu, decretul s-a referit și la un anumit număr de recruți, până la 300 de mii de persoane, respectiv, acest decret a fost pus în aplicare".

Pe 4 noiembrie, Putin a anunțat că 318.000 de oameni, inclusiv voluntari, au fost mobilizați în cadrul "operațiunii militare speciale" din Ucraina. În decembrie, el a spus că nu este nevoie de mobilizare suplimentară. Totuși, în pofida tuturor acestor declarații, un decret pentru finalizarea mobilizării așa și nu a mai fost emis, iar jurnaliștii continuă să își pună întrebări despre ce s-ar putea ascunde, de fapt, în spatele refuzului de a emite acest act oficial, așa cum prevede procedura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel