Misterul din jurul unei unelte din piatră cu o vechime de 2,9 milioane de ani. Ce au descoperit arheologii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
O descoperire uluitoare în Kenya a dat bătăi de cap oamenilor de ştiinţă.

Într-un sit arheologic de pe malul Lacului Victoria, Kenya, au fost descoperite 330 de unelte din piatră cu o vechime de 2,9 milioane de ani. Oamenii de știință sunt de părere că erau folosite la tranșarea animalelor, precum și la zdrobirea vegetalelor pentru prepararea hranei. Artefactele de la situl Nyayanga reprezintă cele mai vechi exemple cunoscute dintr-un tip de tehnologie a pietrei, denumită Oldowan, un procedeu revoluţionar cu ajutorul căreia strămoşii noştri puteau procesa diverse alimente şi diversifica alimentele consumate, informează Agerpres. Au fost găsite trei tipuri de unelte: ciocane din piatră şi pietre şlefuite pentru măcinarea plantelor, oaselor şi cărnii, precum şi lamele ascuţite pentru secţionarea cărnii.

Doi dinţi au dat peste cap toate teoriile

Oamenii de ştiinţă au crezut mult timp că uneltele Oldowan sunt limitate la speciile care aparţin genului Homo, grup care include specia noastră şi rude apropiate. Dar la Nyayanga nu au fost descoperite fosile ale unor indivizi aparţinând genului Homo. În schimb, au fost descoperiţi doi dinţi - doi molari solizi - ale unui individ din genul Paranthropus, un indiciu că acest văr preistoric ar putea fi creatorul uneltelor. ”Asocierea dintre uneltele Nyayanga şi Paranthropus ar putea redeschide problema creatorului celor mai vechi unelte Oldowan. Poate nu doar indivizi din genul Homo, dar şi alte feluri de hominini procesau hrana cu ajutorul tehnologiei Oldowan”, a spus antropologul Thomas Plummer de la Queens College din New York, autor principal al cercetării publicate pe site-ul Popular Science.

"Când echipa noastră a determinat vârsta izvoarelor de la Nyayanga, autorul uneltelor a devenit un mister în mintea mea”, a spus Rick Potts, paleoantropolog şi coautor al studiului, directorul programului Originile umane din cadrul Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsonian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel