Mircea Geoană: Rusia este o ţară de o mare cultură, e un contributor masiv la cultura universală
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mircea Geoană: Rusia este o ţară de o mare cultură, e un contributor masiv la cultura universală / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană: Rusia este o ţară de o mare cultură, e un contributor masiv la cultura universală / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană a afirmat că Rusia e un contributor masiv la cultura universală.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că Rusia reprezintă "un contributor masiv la cultura universală". El a făcut această declarație sâmbătă, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), transmite Agerpres.

Răspunzând la o întrebare adresată în cadrul TIFF Talks cu privire la decizia organizatorilor de a primi în festivalul de la Cluj producţii ruseşti, lucru care nu s-a întâmplat la alte evenimente de anvergură din cinematografie, Mircea Geoană a precizat că nu trebuie abandonată speranţa că Rusia ar putea într-un anumit orizont, nu neapărat să ajungă o democraţie de tip occidental, dar să nu mai accepte să trăiască aşa cum o face acum şi a subliniat că pentru un astfel de deziderat cultura ar putea fi o şansă.

Mircea Geoană: Rusia este o ţară de o mare cultură, de o mare profunzime culturală, e un contributor masiv la cultura universală

"Nu avem niciun fel de interes sau de intenţie să comentăm subiecte care sunt absolut deciziile lor (ale organizatorilor, n.r.). Pot să spun că am încredere totală în Tudor Giurgiu şi în modul în care el şi echipa lui judecă astfel de situaţii. (...) Totuşi, Rusia este o ţară de o mare cultură, de o mare profunzime culturală, e un contributor masiv la cultura universală. (...) A păstra legătura cu elitele care au o viziune diferită faţă de viitorul Rusiei nu este un lucru rău. A închide totul cu regimul Putin, cu maşinăria de război a lui Putin, a tăia legăturile acestora cu barbarismul pe care îl desfăşoară în Ucraina este un lucru. (...) Şi poate cultura este până la urmă şansa. Până la urmă cultura este mai puternică. Comunicarea vizuală şi nonvizuală prin simboluri este de multe ori mai puternică decât comunicarea politică sau diplomatică sau militară", a menţionat secretarul adjunct al NATO.

Mircea Geoană a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o discuţie pe baza documentarului Navalnîi, în regia lui Daniel Roher despre Alexei Navalnîi, oponentul lui Vladimir Putin care a supravieţuit unei tentative de asasinare în august 2020. Geoană a apreciat filmul ca fiind unul "profesionist" şi a spus despre producţie că i-a provocat sentimente "amestecate" de furie, de admiraţie, dar şi de dubiu şi anxietate. 

Mircea Geoană, încântat că România alocă 2,5% din PIB pentru Apărare: O investiție care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, că majorarea bugetului Apărării la 2,5% din PIB reprezintă o investiţie care trebuie să recupereze şi decalaje din trecut, subliniind însă că "oamenii sunt cei mai importanţi" şi este nevoie de militari bine pregătiţi şi motivaţi.

Geoană a salutat decizia României şi a altor aliaţi NATO de a continua să investească în Apărare.

"Salut faptul că România a decis, ca şi mulţi aliaţi, să continue să investească în Apărare. Nu este o cheltuială fără sens şi ştiu că multă lume se uită, de banii ăştia am putea să facem şi altceva. Dar uitaţi-vă la războiul de lângă graniţele noastre. Avem nevoie de o armată mai bine înzestrată, avem nevoie de militari mai bine motivaţi, avem nevoie de tineri care vor să îmbrăţişeze cariera militară, cu condiţii în licee şi în academiile militare de ultimă generaţie. Va trebui să asigurăm, ca şi altor categorii socio-profesionale, respectul şi calitatea vieţii, pentru a putea să îi atragem alături de noi", a spus Geoană, care a vizitat, alături de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, sediul Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel