Mircea Geoană, mesaj pentru Rusia: Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 17 aug 2022, 15:43
WhatsApp
Mircea Geoană, mesaj pentru Rusia: Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană, mesaj pentru Rusia: Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze / Foto: Facebook Mircea Geoană
Mircea Geoană, secretarul General Adjunct al NATO, a transmis un mesaj Rusiei.

Mircea Geoană a vorbit despre bombardamentele de la centrala Zaporojie și a avertizat că "inspecția AEIA reprezintă o obligație internațională, la care Federația Rusă este parte și pe care este obligată să o onoreze". În plus, secretarul General Adjunct al NATO a transmis un mesaj Rusiei.

"După deja mai mult de 6 luni de război injust, ilegal și irațional împotriva Ucrainei, a folosi un astfel de obiectiv strategic, cum este cazul centralei nucleare din Zaporojie, în alte scopuri decât cele strict reglementate în cadrul național și internațional reprezintă o atitudine iresponsabilă și provocatoare. Inspecția AEIA reprezintă o obligație internațională, la care Federația Rusă este parte și pe care este obligată să o onoreze. Mesajul meu, al Secretarului General NATO și al celorlalți lideri aliați este foarte clar: războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze, iar forțele ruse trebuie să se retragă de pe teritoriul acestui stat suveran. NATO rămâne extrem de vigilentă, iar Flancul Estic al Alianței beneficiază de cel mai înalt nivel de apărare din ultimii ani.", a scris Mircea Geoană pe contul său de Facebook.

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. "Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"

Deși o explozie nu este imposibilă, experții spun că cea mai mare îngrijorare este legată de posibila scurgere a radiațiilor care ar putea veni ca urmare bombardamentelor din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc la centrala controlată acum de ruși, spunând că situația actuală prezintă un mare risc și ar putea duce la un "dezastru nuclear". Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de "terorism nuclear", AIEA cerând "cea mai mare reținere" în acea zonă.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați. 

Uzina Zaporojie este, de asemenea, situată la aproximativ 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Marțea trecută operatorul ucrainean Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă zona se pregătesc să "conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea". Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat pentru Al Jazeera că principala preocupare este legată de faptul că o conectare a centralei la rețeaua de electricitate din Crimeea ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?