Mircea Geoană, la Reuniunea Şefilor Militari NATO: Ţinta de 2 la sută pentru Apărare ar putea deveni un nivel minim. Putin pregătește un război lung
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
În cuvântul de deschidere la Reuniunea Șefilor Militari ai Apărării din NATO, rostit astăzi la Carterul General din Bruxelles, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a prezentat cele trei puncte esenţiale care vor figura pe agenda Summitului din iulie de la Vilnius.

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a început discursul de deschidere al Reuniunii Şefilor Militari ai Apărării cu o prezentare a situaţiei din Ucraina.  „Am oferit asistență fără precedent ca să sprijinim dreptul Ucrainei la autoapărare. Și asta a făcut diferența pe câmpul de luptă (...). Putin se pregătește pentru un război lung. A mobilizat deja peste 200.000 de militari în plus, dintre care mulți sunt în pregătiri. Crește producția militară rusă şi aprovizionarea cu mai mult armament de la alte regimuri autoritare, inclusiv Iran. Dar, poate cel mai important, nu avem nicio indicație că obiectivele lui Putin s-au schimbat. Așa că trebuie să fim pregătiți pentru un parcurs lung. 2023 va fi un an dificil”. 

Este nevoie de investiții mai mari în Apărare, a spus Geoană. Nu e prima oară când liderul NATO vorbeşte despre acest aspect, pe care în câteva intervenţii de la sfârşitul anului trecut l-a argumentat în detaliu. „Ținta de 2 la sută, stabilită în Țara Galilor în urmă cu aproape un deceniu, este văzută din ce în ce mai mult ca un nivel minim, nu ca plafon pentru investițiile noastre în apărare. Avem nevoie de soldați bine antrenați, bine echipați, cu capacități moderne, gata să se desfășoare mai repede oricând și oriunde e nevoie”.

Al doilea punct care se va afla pe agenda discuţiilor de la Vilnius, în strânsă legătură cu primul (urmând a face şi obiectul  reuniunii din februarie a miniştrilor Apărării), se referă la creşterea capacităţii industriale de a produce armament şi muniţie. „Trebuie să lucrăm îndeaproape cu industria de apărare pentru a ne reface stocurile, a adăugat Geoană. E important și pentru Ucraina și pentru propria noastră apărare”.

Al treilea punct se referă la lecţiile învăţate din războiul barbar al Rusiei împotriva Ucrainei, care vor folosi în pregătirea „potenţialelor războaie viitoare”. În consecinţă, NATO trebuie transformată în continuare pentru era digitală. „Alianța noastră trebuie să-şi păstreze capacităţile şi capacitatea militară de a se apăra  împotriva tuturor provocărilor, acum și în viitor, a subliniat secretarul general adjunct la Alianței. E esențial să valorificăm mai bine oportunitățile care vin cu noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială și big data. Există un volum mare de muncă în desfășurare la NATO pentru a ne consolida avantajul tehnologic. Cooperarea noastră mai strânsă cu factorii de inovare din sectorul privat este esențială”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel