Data publicării:

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, îndeamnă Rusia la un dialog „onest” pentru a calma tensiunile

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Politica
WhatsApp

Mircea Geoană cere oficialilor ruși să stabilească un „dialog solid, transparent și onest” cu alianța militară occidentală.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, le-a cerut oficialilor ruși să stabilească un „dialog solid, transparent și onest” cu alianța militară occidentală, pe fondul tensiunilor mari persistente dintre Moscova și Occident cu privire la actualele probleme, inclusiv ocuparea Peninsulei Crimeea a Ucrainei și în curs de desfășurare conflictul în regiunile estice ale Ucrainei Doneţk şi Lugansk, scrie rferl.org.

Recent, Rusia a fost acuzată că și-a ajutat aliatul, omul puternic din Belarus, Alyaksandr Lukashenka, să orchestreze o criză la frontiera cu statele membre din estul Uniunii Europene, ceea ce Kremlinul neagă.

Țările occidentale și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la acumularea militară rusă aproape de granițele Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce Moscova a fost supărată de vizitele navale intensificate la Marea Neagră ale statelor membre NATO.

Ce fac oficialii NATO? Mircea Geoană, despre tensiunile actuale

Într-un interviu acordat RFE/RL, Geoană a spus că, deși relațiile sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, oficialii NATO „căută și așteaptă cu nerăbdare continuarea discuțiilor cu omologii lor ruși” atât la nivel politic, cât și la nivel militar.

„Suntem pregătiți să continuăm și să îndemnăm Rusia să revină la Consiliul NATO-Rusia. Deocamdată, Rusia refuză invitațiile noastre, dar sperăm că ei își dau seama de meritul de a avea un dialog solid, transparent și onest cu NATO. (...) Tot ceea ce facem în Marea Neagră sau pe flancul estic al NATO este pur defensiv și perfect transparent”, a declarat Mircea Geoană. 

Separațiștii susținuți de Kremlin continuă să controleze zone largi din estul Ucrainei într-un conflict de șapte ani care a adus peste 13.200 de morți din aprilie 2014. Războiul a izbucnit după ce Rusia a invadat și a anexat ilegal Crimeea la Marea Neagră în martie 2014.

UE l-a acuzat pe Lukasenka

UE l-a acuzat pe Lukasenka că transportă migranți cu avionul și îi direcționează către granițele blocului, în special la granița poloneză, pentru a se răzbuna pe Bruxelles pentru sancțiunile impuse din cauza unei represiuni radicale împotriva opoziției politice, a societății civile și a presei independente de anul trecut.

„Acesta este ceva ce face parte dintr-un nou arsenal de instrumente hibride pe care Belarus le folosește. (...) Și bineînțeles, știind relația strânsă și parteneriatul dintre Belarus și Federația Rusă, știm, de asemenea, că există, știți, un mod în care Moscova nu este indiferentă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel