Mircea Coșea: Va fi o toamnă grea. Ca să îşi permită alimentele, oamenii vor face rabat la calitate. Întoarcere la proteinele nesănătoase
În condițiile în care cresc tot felul de taxe, precum majorarea contribuțiilor pe salariul minim, întrebarea este cât timp vor mai rezista românii și ce ne așteaptă începând din această toamnă? La această întrebare a răspuns profesorul de macroeconomie Mircea Coșea.
Într-o intervenție telefonică la canalul de televiziune B1TV, analistul economic Mircea Coșea a fost de părere că toamna aceasta va fi dificilă pentru români, puterea de cumpărare va scădea din cauza lipsei de lichidități, iar asta va duce la scăderea activității economice.
”Toamna este un punct de referință nu tocmai favorabil, pentru că în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani, va fi o ”criză de lichiditate”. Oamenii au strâns niște economii din timpul pandemiei, deoarece nu au putut să consume iar apoi s-a dat drumul la consum în măsura în care s-a putut și după au venit scumpirile care ne-au afectat pe toți începând de la gaz și energie... au fost și concediile, deci în toamnă oamenii vor avea mai puțini bani. Lefurile și pensiile nu vor crește că nu au cum deocamdată. Deci va fi o scădere a consumului.
Scăderea consumului înseamnă o scădere a activității economice per ansamblu. Oamenii vor încerca să-și mențină același nivel de consum la elementele principale, în primul rând la alimente, dar, ca să cumpere alimentele în calitatea necesară vor trebui să facă rabat la calitate. Deci vom cumpăra lucruri de proastă calitate, ne vom întoarce la așa numitele proteine nesănătoase”, a declarat analistul economic Mircea Coșea.
Ce măsuri ar trebui să ia Guvernul României?
Din punctul de vedere al analistului Mircea Coșea, Guvernul ar trebui să vină cu măsuri pentru întreaga societate românească și nu doar pentru o anumită categorie de persoane. Reglementarea prețului la energie și suprataxarea profiturilor ”nemeritate” ale companiilor energetice ar fi două dintre cele mai importante măsuri. O altă măsură pe care Guvernul o poate adopta pentru a spori bunăstarea românilor ar fi stimularea producției interne de alimente prin prelucrarea lor în țară și scăderea importurilor.
"Guvernul - și eu aplaud Guvernul pentru această activitate - aplică programe sociale, ajută pe cei foarte defavorizați. Acum este momentul să se gândească la întreaga populație, să aplice niște măsuri economice care să plece de la reglementarea prețului energiei, să plece de la momentul în care s-a liberalizat piața energiei într-o manieră total greșită, să încerce să repare, să reducă costurile, să încerce să ”intre” în societățile producătoare de energie care aparțin statului, să ia măsuri ca acele profituri nemeritate pe care acele societăți le au să nu mai fie atât de mari, sau să intre în economie într-o formă sau alta prin taxare sau chiar super-taxare.
Trebuie să facă în așa fel încât să reducă importul de alimente. Cum? Stimulând producția internă. Producția noastră de legume și fructe care chiar în condiții de secetă nu este atât de mică trebuie să fie prelucrată în țară, nu exportată ca materie primă și adusă pe piețele românești pentru a limita importurile. Se pot face multe lucruri, chiar acum”, a concluzionat Mircea Coşea.
Citește și:
Prof. Coșea avertizează: Asta e realitatea! Nu ne putem împrumuta la infinit la dobânzi imense
Conform raportului de execuție bugetară, prezentat astăzi de către premierul Nicolae Ciucă, putem spune că în România avem un hiper entuziasm în materie de creștere economică, de reducere a deficitului bugetar, de colectare de taxe și impozite. Dacă la nivel global țările vorbesc de recesiune și informează cetățenii din timp asupra unei iminente crize economice, în România, iată că situația este roz, cu creștere economică, cu venituri mărite, sau cel puțin așa ne spun politicienii.
Pe acest subiect a intervenit și profesorul de economie Mircea Coșea într-o emisiune transmisă de B1TV.
”Anumite lucruri eu nu le înțeleg...”
”Anumite lucruri eu nu le înțeleg, adică de ce trebuie neapărat să ni se prezinte niște cifre care nici măcar nu sunt foarte bine aranjate, pentru că toate creșterile acestea de colectări, de aducție la buget, toată lumea știe că se bazează pe inflație. Nu e vorba aici despre o performanță mai mare a economiei sau a ANAF-ului ci doar de inflație”, a declarat profesorul Mircea Coșea.
Creșterea economică nu a adus României niciun beneficiu
”În al doilea rând, creșterea economică nu a adus în România niciun beneficiu, nici cetățeanului, nici economiei pentru că există, așa cum deja spun de vreo două săptămâni, două canale prin care se pierde avuția țării și orice creștere economică... mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News