Mircea Coșea: Cine trebuie să fie viitorul președinte al României / video
Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat că România se confruntă cu provocări economice și geopolitice, iar alegerile din acest an ar trebui să aducă un lider capabil să înțeleagă aceste complexități. Acesta a criticat modul în care România gestionează relațiile comerciale cu Ucraina și impactul acestora asupra pieței interne, evidențiind că produsele ucrainene mai ieftine, dar de calitate inferioară, afectează economia românească.
Mircea Coșea a explicat că alegerile din acest an sunt esențiale pentru a aduce un președinte diferit de cel actual, care să se preocupe cu adevărat de binele țării. El a subliniat importanța unui lider care să respecte poporul și să gestioneze cu grijă resursele financiare.
„Alegerile de anul ăsta sunt extrem de importante pentru că ele trebuie să rezolve două lucruri.
În primul rând, să aducă în față niște oameni care sunt total diferiți de cei care au fost. Trebuie să fie un președinte care să fie total diferit de actualul președinte. Total diferit... Adică un președinte care să aibă grijă de țară pentru că asta e sarcina președintelui. El nu face guvernare, face arbitraj și orientare.
Orientarea asta e foarte importantă. Trebuie să vină de la un om care ține cu țara, care respectă poporul, banii poporului, nu-i cheltuiește pe una și pe alta. Nu vreau să mai intru în discuții cu cheltuielile domnului Iohannis, pentru că nu-mi place că de abia acum, la sfârșit, toată lumea a început să vadă ce a făcut domnul Iohannis. Până acum nimeni nu a zis nimic.", a spus Mircea Coșea.
„Ucraina e în război, dar are creștere economică"
Mircea Coșea a subliniat necesitatea unui lider care să înțeleagă schimbările globale actuale, inclusiv în ceea ce privește economia și raporturile de putere. Profesorul a evidențiat importanța Mării Negre ca punct strategic în geopolitică și necesitatea de a proteja interesele României, menționând că, deși este important să sprijinim Ucraina în contextul apartenenței la NATO și UE, România se confruntă cu o recesiune, în contrast cu creșterea economică a Ucrainei, în ciuda războiului.
„În al doilea rând, trebuie să fie un om care să înțeleagă ce se întâmplă în lumea asta, pentru că se întâmplă un lucru foarte important, o schimbare de paradigmă, mare - pe care încă nu o sesizăm toți - și economică, și la raporturile de putere, și la aranjamentele între marii actori.
Noi suntem aici pe o poziție foarte importantă, pentru că Marea Neagră este și va fi în continuare un punct foarte fierbinte al raporturilor geopolitice. Asta înseamnă că trebuie să avem în vedere și interesul nostru. Sigur că trebuie să ajutăm Ucraina, e o chestiune care ține de apartenența noastră la NATO, la UE, dar și interesul nostru.
Ucraina e în război, dar are creștere economică, îi crește rezerva de valută. Nu știu ce se întâmplă acolo, că tot pompăm bani, pompăm armament și țara văd că merge altfel. Noi, din contră, suntem aproape în recesiune.", a spus Mircea Coșea.
„Această producție agricolă nu este pe capital ucrainean, ci pe capital american"
Mircea Coșea a vorbit despre impactul producției agricole din Ucraina și a evidențiat că aceasta este susținută de capital american, iar concesionarea terenurilor agricole ucrainene a dus la vânzarea grâului american prin România. El a explicat că grâul și ouăle din Ucraina, care nu respectă standardele de calitate europene, sunt mai ieftine decât cele românești, dar problema constă în companiile românești care le cumpără la preț mic și le revând la prețuri mari.
„Acolo sunt niște lucruri pe care trebuie să le discutăm foarte sincer. Această producție agricolă, pe care o are Ucraina, nu este pe capital ucrainean, ci pe capital american. Deci concesionarea pe care Ucraina a făcut-o la terenurile agricole, în mare măsură, înseamnă că este capital american. Deci americanii vor să-și vândă grâul. Foarte bine! Să transmită prin România. Foarte bine! Să-l ducă la Constanța. Foarte bine!
Dar cu grâul nostru ce facem? Pentru că grâul ăsta, care nu are standarde de calitate europene, e mai ieftin decât grâul românesc. Ouăle sunt mult mai ieftine decât ouăle făcute în România pentru că nu au standardele europene, și atunci ce să facă ucrainienii? Le vând! Problema este a românilor care le cumpără.
Nu ucrainenii sunt de vină, ci societățile românești care le cumpără la preț mic și le vând la preț mare. Aici sunt societăți românești cu capital românesc, care aparțin chiar unor politicieni care cumpără ouăle și le vând în România la diferență de preț. Și ce se întâmplă? Cumpărăm la preț mare calitate proastă!”, a spus a spus Mircea Coșea la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News