Data publicării:
Mircea Badea, întâlnire fabuloasă: M-a bulversat complet
Mircea Badea a povestit un episod care l-a uimit.
Dinu Săraru a lansat, joi, ”Marele Premiu la Monte Carlo sau dedublarea”, un roman autobiografic publicat la editura RAO, în care documentează experienţa sa în juriul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film TV de la Monte Carlo, la începutul anilor ´70. Mircea Badea a participat la acest eveniment și a spus că oamenii care au luat cuvântul vorbeau o limbă română impecabilă, cum rar auzim astăzi.
”Un lucru care m-a bulversat complet a fost următorul: băi, nene, ce limbă română vorbeau oamenii ăia! Dinu Săraru a făcut cel mai bun stand up comedy pe care în România nu l-am văzut. A stat în picioare. A vorbit 20 de minute. Un umor absolut fabulos, întâmplări geniale, limbă română practic reinventată! De ce spun asta? Pentru că noi, în bulă, vorbim cu cf, brb, ok, no problem și alte abrevieri.
Oamenii de la lansarea de carte vorbeau ca niște oameni. Asta este fabulos. Nu vorbeau ca niște iPhone. Vorbeau ca niște oameni vii care aveau în cap gânduri și idei pe care știau să le formuleze. A fost genial! Mi-am dat seama că parcă, la un moment dat, și eu vorbeam ca un om, nu la același nivel, dar oricum. Ocupându-mă doar cu Kovesi, Iohannis... asta e", a zis Mircea Badea la Antena 3.
Un roman pe care merită să-l citiți
Cunoscut mai ales pentru cele ciclurile sale de romane grupate în trei trilogii, Trilogia Ţărănească, Trilogia Dragostea şi Revoluţia şi Trilogia Ciocoilor, Dinu Săraru se întoarce în cel mai nou roman asupra călătoriei sale în vest în momentul în care conducea departamentul de cultură din Televiziunea Română.
”Închipuind această carte, am înţeles mai mult decât oricând că viaţa mea s-a desfăşurat întreagă ca un galop fără istov. Astfel, alergarea mea, cum a spus Apostolul Pavel, a ajuns aproape de încheiere, iar raniţa de viaţă mereu mai grea pentru umerii mei, plină amestecat de atatea proiecte împătimitoare şi de atâtea însângerate împotriviri şi căderi şi silnicii şi nedreptăţi care m-au obligat şi întărâtat să o iau de la început, ca şi când aş fi fost mereu tânăr, această raniţă mi-a cerut parcă, ea singură, să o ridic de pe umeri şi să o pun jos, pentru ca măcar în clipa din urmă să respir uşurat. Cuvios chiar şi pentru mine este însă faptul că şi acum mă simt, măcar cu gândul, în stare şi încrezător să iau totul de la început", a scris autorul pe ultima copertă a cărții.
Cartea lansată de editura RAO, completează demersul memorialistic al prozatorului manifestat în ultimii ani în volume ca "Ura din ochii vulpii" - o istorie a Teatrului Mic (Editura Rao, 2017) sau "Râmnicul meu" (Editura Praxis, 2017).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News