Data publicării:

Mircea Badea, fază tare cu mama sa. Ce cadou i-a adus

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mircea Badea a vorbit despre noile cărți scrise de mama sa, Mariana Badea, profesoară de limba română.

Într-o lume în care parcă nimeni nu mai citește, Mariana Badea scrie cărți pe bandă rulantă.

„A venit mama la mine și mi-a spus: ți-am adus cea mai recentă carte a mea. Când a pus cartea pe masa din sufragerie... noroc că am făcut flotări în viața asta. Uitați-vă câte pagini are! Am obosit doar cât am dat cu degetul așa prin carte. Am deschis-o și... înăuntru sunt cuvinte. Are 835 de pagini! Citesc elevii atâtea pagini? Eseuri structurate. Volumul întâi. Poezia. Mai urmează și alte volume! Prefața este de maestrul Dinu Săraru”, a zis Mircea Badea la Antena 3 CNN.

Volumul I. Poezia

Trilogia de eseuri structurate despre literatura română revine într-o ediție reeditată și îmbunătățită, aducând un suflu nou în peisajul educațional: material bogat și riguros selecționat, conform programei Ministerului Educației pentru învățământul preuniversitar, cele trei volume - dedicate Prozei, Poeziei și Dramaturgiei - prezintă operele literare clasice în ordine cronologică, oferă o perspectivă comprehensivă asupra evoluției literaturii române

Ce aduce nou această ediție? În capitolul introductiv al Prozei, găsim informații despre originile și evoluția limbii române, iar scriitorii contemporani sunt integrați în analizele literare, conectând trecutul literar cu prezentul. Astfel, trilogia devine un instrument didactic complementar pentru profesori și o resursă valoroasă pentru tinerii care doresc să-și aprofundeze cunoștințele de literatură română.


EVENIMENTUL CULTURAL CONTINUĂ!

Este în curs de apariție, la EDITURA PRO UNIVERSITARIA, volumul al II-lea din TRILOGIA „LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU ELEVI”- „PROZA”. Cartea are 890 de pagini și aproximativ 85 de eseuri structurate ale operelor literare epice care se studiază în învățământul preuniversitar, existente în manualele alternative. Important este faptul că se află și eseuri cu totul inedite: paralele literare, sinteze literare, relația dintre două personaje și studii de caz. 

Volumul de PROZĂ NARATIVĂ al trilogiei Literatura română pentru elevi conține eseuri structurate ale OPERELOR EPICE incluse în manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, precum și eseuri structurate despre creațiile narative ale autorilor canonici.

Cartea începe cu „Fundamente ale culturii române”, însemnând „Originile și evoluția limbii române”, și este structurată în cele două mari componente culturale: LITERATURĂ POPULARĂ și LITERATURĂ CULTĂ.

CURENTELE CULTURALE ‒ Umanismul, Iluminismul, Romantismul, Realismul, Naturalismul, Tradiționalismul, Modernismul, Avangardismul, Neomodernismul și Postmodernismul ‒ și PERIOADELE LITERARE ‒ Pașoptismul, Marii Clasici, Perioada interbelică și Perioada Postbelică ‒ sunt definite și exemplificate cu cronicarii și scriitorii reprezentativi, reflectate în eseurile structurate ale operelor emblematice, însumând aproximativ 85 de creații narative.

Construcția PERSONAJELOR LITERARE ‒ cu trăsături, statut psihologic/social, modalități de caracterizare și episoade ilustrative ‒ există în finalul fiecărui eseu structurat.

Volumul cuprinde ‒ în premieră pentru literatură școlară ‒ eseuri inedite, intitulate PARALELE LITERARE, SINTEZE LITERARE și STUDII DE CAZ, care includ opere sau teme interesante și importante, cu siguranță necesare în procesul de învățământ. Stilul este accesibil elevilor, explicativ și ilustrativ, astfel încât ei să înțeleagă esență, conținutul, particularitățile operelor literare și să poată redă ‒ oral sau scris ‒ o analiză pertinentă și corectă a ideilor oricărei creații narative, în conformitate cu baremele subiectelor din cadrul examenelor, se arată în descrierea cărții.

2. -imagine fara descriere- (mariana-badea_59626700.jpg)

3. -imagine fara descriere- (mariana-badea-2_02771100.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel