Data publicării:
Ministrul Schaeuble: Europa nu mai poate continua ca și până acum
După șocul Brexitului, pentru a recâștiga încrederea popoarelor europene, Uniunea Europeană trebuie să abordeze urgent problemele concrete, nu să se lanseze în viziuni mărețe asupra viitorului, a declarat duminică publicației Welt am Sonntag ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, relatează AFP, citată de Agerpres.
În loc să începem dezbateri despre modificări ale tratatelor sau despre reformele instituționale, ar trebui mai degrabă să progresăm 'rapid și pragmatic' în probleme precum criza refugiaților, șomajul în rândul tinerilor, politica energetică comună și alte chestiuni concrete, a indicat oficialul german.
'Nu este momentul potrivit pentru mari viziuni', consideră Schaeuble, cunoscut de mult timp prin susținerea sa pasionată față de proiectul european și care s-a declarat uluit de hotărârea britanicilor de a părăsi blocul comunitar.
Citește și: Superstat european, plan dezvăluit de Martin Schulz
'Situația este atât de gravă încât trebuie să încetăm să jucăm obișnuitele jocuri cu Europa și cu Bruxelles-ul. UE se află în fața unui test crucial, probabil cel mai important din istoria ei (...) Eu sunt în principiu pentru mai multă integrare în Europa. Dar nu este momentul potrivit. În fața demagogiei și euroscepticismului tot mai răspândite, Europa pur și simplu nu mai poate continua ca și până acum', a apreciat ministrul german de finanțe.
În condițiile în care și în alte țări europene există voci care îndeamnă la părăsirea blocului comunitar, UE trebuie 'să evite confruntările și să nu-și mai continue retorica obișnuită', a subliniat mai departe Schaeuble.
'Sunt multe de făcut. Vremea predicilor politice despre Europa a trecut. Trebuie să acționăm, nu să ne mulțumim cu vorbe mari, să le arătăm cetățenilor europeni că Europa face o diferență', a conchis responsabilul german.
Comentariile sale survin după ce mai mulți lideri europeni au sugerat că odată ce Marea Britanie iese din UE s-ar crea condițiile pentru a se avansa către mai multă integrare, către o Europă federalistă ce a fost mereu respinsă de britanici, care au susținut consolidarea suveranității statelor naționale.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News