Data publicării:
Ministrul Rafila, în vizită oficială în Republica Cuba. Va semna un acord de cooperare în domeniul Sănătății
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății se află în aceste zile într-o vizită oficială în Republica Cuba.
În cadrul vizitei în Republica Cuba, ministrul Sănătății participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională “Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este: “Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”. La acest eveniment participă delegații din peste 80 de țări, cu prezența a 30 de miniștri ai Sănătății și a altor lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătăţii, Organizației Panamericane a Sănătății și ai altor agenții internaționale.
În cadrul Conferinței internaționale, profesorul Alexandru Rafila va susține o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.
Totodată, mâine va avea loc semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba. Documentul va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sănătăţii: serviciile de sănătate publică; prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.). Acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informații în domeniul medical între cele două țări, vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la conferințe științifice.
De asemenea, vizita ministrului Sănătății în Republica Cuba cuprinde întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila se va întâlni și cu conducerea unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma și cu conducerea altor instituții medicale locale. Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii și în producția de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale în interesul pacienților din cele două țări.
Vezi si:
”Programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar. Nu putem să împiedicăm accesul”. Rafila: Ordonanțele militare emise în timpul pandemiei nu mai sunt valabile
În majoritatea spitalelor de stat încă se face triaj COVID, se fac teste pentru depistarea SARS-CoV-2 înainte de investigații, iar accesul vizitatorilor nu este permis sau este permis doar după depunerea unei cereri scrise, dacă este aprobată. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, lămurește că trebuie să existe program de vizită, dar și că ordonanțele militare nu mai sunt valabile.
”Comunicarea cu pacientul în interiorul spitalului este o problemă uneori (...), trebuie să comunici cu pacientul, să fii empatic, să-l sprijini, să simtă interesul tău pentru problema lui, dar şi (...) comunicarea în exterior continuă să fie o problemă. Chiar sunt spitale care probabil încă aplică ordonanţele militare emise în timpul pandemiei, au fost două ordonanţe militare care nu mai sunt valabile în niciun fel şi evident că programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar, să fie accesibil şi să se poată desfăşura la ore la care oamenii pot să ajungă să-şi vadă rudele, sigur, cu anumite rigori, cu anumite limitări, dar nu putem să împiedicăm accesul în spitale, nu avem niciun motiv în momentul de faţă", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri, la Europa FM.
”Avem o problemă legată şi de legea drepturilor pacientului, care limitează comunicarea informaţiilor legate de pacient către rudele foarte apropiate şi încercăm să găsim o soluţie şi la această chestiune (...). Aceasta este o problemă de management strict a unui spital. Un spital poate să organizeze un serviciu de informare (...) introducerea în criterii a unui astfel de indicator de evaluare a managerului este foarte importantă şi cel mai important este ca toată lumea, indiferent de subordonarea spitalului, să utilizeze aceeaşi grilă, pentru că nu poţi să spui că într-un spital de la Ministerul Sănătăţii există şi la unul - să spunem de la o primărie - nu există aceste criterii”, a adăugat Alexandru Rafila, conform Agerpres.
Se caută soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate
Ministrul Sănătății a vorbit și despre vaccinurile anti-COVID. El afirmă că "Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (...). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News