Ministrul german de Finanțe avertizează că „va veni o criză economică severă”: Vor fi trei până la patru, poate cinci ani de penurie
Ministrul de Finanțe al Germaniei trage un semnal de alarmă, spunând că o criză ar putea avea doar câteva luni sau chiar săptămâni înainte
Ministrul german de Finanțe Christian Lindner (FDP) s-a alăturat vocilor care avertizează asupra unei crize economice severe care urmează să vină Germania, spunând că acest „pericol” se datorează „creșterii puternice a prețurilor la energie, problemelor lanțului de aprovizionare și inflației.”
Lindner a făcut predicția în cadrul emisiunii politice „Heute Journal” din Germania ZDF, duminică seara, spunând că deja „în câteva săptămâni sau luni”, conform politicianului, Germania „ar putea avea o situație foarte îngrijorătoare”. El a prognozat „trei până la patru, poate cinci ani de penurie”.
Ministrul a spus că guvernul german trebuie să formuleze un răspuns la această criză: „În această situație, nu trebuie să fim pretențioși”.
Acesta a adăugat că este necesar să vorbim despre toate opțiunile, inclusiv despre timpii de funcționare prelungiți pentru cele trei centrale nucleare care sunt încă în funcțiune în Germania.
Din cauza lipsei livrărilor de gaze din Rusia, partidul lui Lindner, Democrații Liberi (FDP), cere ca cele trei centrale nucleare germane încă în funcțiune să fie măcar verificate din nou. SPD și Verzii, pe de altă parte, vor să elimine complet energia nucleară până la sfârșitul anului, așa cum a fost planificat anterior de marea coaliție. Cele trei reactoare rămase ar trebui să fie în sfârșit offline până la sfârșitul lunii decembrie, așa cum prevede Legea privind energia atomică.
Guvernul Germaniei caută soluții pentru a evita criza anul acesta
Avertismentele privind falimentele care se profilează și o creștere masivă a prețurilor la gaze în următoarele luni le determină pe cele trei partide din guvernul de stânga să caute o soluție pentru a evita o criză până la iarnă. Guvernul german a dat deja înapoi la unele dintre promisiunile sale și a semnalat că va redeschide centralele energetice pe cărbune pentru a asigura securitatea energetică.
Subliniind provocarea cu care se confruntă guvernul, Lindner a recunoscut că nu a existat „nici un acord” în coaliția semaforului cu privire la energia nucleară. Totodată, el a criticat planurile ministrului Economiei Robert Habeck (Verzii) de a se baza pe centralele pe cărbune:
„În orice caz, nu sunt mulțumit că extindem cărbunele dăunător climei, fără ca măcar să luăm în considerare posibilitățile energiei nucleare.”, a spus acesta.
Lindner a negat că președintele rus Vladimir Putin ar putea pune Germania sub presiune: „Nu ne are în mâinile lui, noi suntem proiectanții destinului nostru”.
Lindner susține că Germania își poate diversifica aprovizionarea cu energie, poate închide alte lanțuri de aprovizionare și poate acționa într-o manieră liberă față de presiunea rusă. În plus, el a spus că zăcămintele autohtone de gaz și petrol ar putea servi drept înlocuitori.
„Nu trebuie să existe tabuuri când vine vorba de controlul evoluției prețurilor pentru oameni”, a spus ministrul de finanțe, conform RMX.
UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, după ce Rusia și-a redus livrările
Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, transmite Reuters.
Anterior, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis 'alertă timpurie' privind aprovizionarea cu gaze - primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans.
Norvegia şi Comisia Europeană 'îşi vor intensifica cooperarea'
Norvegia şi Comisia Europeană 'îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung', se arată într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.
'Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană', se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News