Ministrul Dezvoltării, Attila Cseke: PUZ-ul, așa cum îl cunoașteți astăzi, nu va mai exista. Asta este o prostie
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Cseke Attila,  fostul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației/ foto Agerpres
Cseke Attila, fostul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației/ foto Agerpres
Despre elaborarea de PUG-uri și PUZ-uri s-a discutat în dezbaterea ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, care l-a avut invitat și pe ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke.

Dacă se va face acest PUG, pe care toată lumea îl așteaptă, ar mai fi nevoie de PUZ-uri, fiind vorba cam de același mecanism cu zeci de avize și  trecerea prin zeci de instituții? Aceasta a fost una dintre întrebările adresate ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke.

PUZ-ul, așa cum îl cunoașteți astăzi, nu va mai exista. Nu va mai exista un PUZ pentru 1000 de metri pătrați. Asta este o prostie. PUZ-ul este zonal, iar denumirea lui este o zonă mare, un cartier întreg dacă vreți. Nu este o chestiune punctuală micuță, deci nu va exista în varianta aceasta. Aceeași procedură de simplificare trebuie făcută și pentru certificatul de urbanism și pentru autorizația de construcții, pentru că degeaba facem într-un an, doi un PUG dacă certificatul de urbanism ține luni întregi, dacă autorizația de construcție ține luni întregi. Tot lanțul acesta trebuie simplificat”, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke.

Digitalizarea procesului 

”Avem pentru digitalizare finanțări prin PNRR. Dar v-am spus, aici miracolul nu se va produce în trei luni, aceasta o chestiune în timp care evident cu digitalizarea, care înseamnă că și antreprenorul și orice cetățean din această țară poate să urce pe Internet, pe o platformă digitală și poate să își vadă casa. Acolo, dacă este o zonă protejată istoric, dacă sunt probleme de mediu, de cultură, etc... Deci toate aceste informații trebuiesc urcate digital pentru că atunci se vor simplifica și mai mult chestiunile, informația fiind trasă de acolo”, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke.

Citește și: 

Mesajul lui Nicolae Ciucă, în dezbaterea DC News. Semnal de încredere de la vârful Guvernului despre construcții

În cadrul dezbaterii ”Cum (NU) construim în România”, consilierul de Stat, George Agafiței, a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă.

”Doamnelor și domnilor, traversăm o perioadă dificilă care ne învață cu adevărat ce înseamnă o societate rezilientă. Dacă ar fi să analizăm prima parte a genericului sub care se desfășoară această conferință ”Cum nu construim România”, observ că, deși există o doză de pesimism, sunt date care ne arată că sectorul construcțiilor dă semne de revenire după stagnarea din pandemie și în pofida creșterii de prețuri. Cel mai recent raport al Băncii Mondiale privind perspectivele economiei globale transmite un semnal încurajator pentru evoluția economiei românești. Cu o creștere prognozată de 4,6% anul acesta și 3,2% pentru anul viitor, aceste estimări sunt mai bune decât cele avansate în luna iunie. Investițiile dau semne de revigorare datorită lucrărilor noi în construcții, sector care s-a redresat sprijinit de revenirea segmentului de clădiri non-rezidențiale. De asemenea, estimările pe termen mediu ale comisiei de prognoză indică pentru 2022 o previziune de creștere a PIB-ului îmbunătățită de 3,5%, inclusiv ca urmare a creșterii activității de construcții din semestrul al doilea. E un semnal de încredere dar și de validare a măsurilor guvernamentale de susținere economică care sunt direcționate către sprijinirea sectorului de construcții. Chiar la debutul perioadei de creștere a prețurilor, de la începutul anului, am răspuns cu soluții de ajustare a prețurilor materialelor de construcții și cu măsuri pentru forța de muncă. Infuzia de peste 5 miliarde de lei a menținut dinamica acestui sector, locurile de muncă și capacitatea de a implementa proiecte prin finanțările europene și prin bugetul național.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel