Ministrul de interne austriac, contrazis de partidul Verzilor: Austria susţine oficial aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 25 noi 2022, 11:49
WhatsApp
Facebook Comisia Europeana
Facebook Comisia Europeana
Werner Kogler, vicecancelarul Austriei, liderul partidului Verzilor, îl contrazice pe ministrul de Interne Gerhard Karner cu privire la susţinerea pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen. 

"Austria încă susţine în mod oficial aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la zona Schengen", a transmis Kogler, citat de Kurier

Acesta i-a transmis şi ministrului de Interne că partidul său nu susţine viziunea exprimată de Karner. 

"Trebuie să spunem că, dacă există o graniţă Schengen, atunci trebuie să existe şi controale acolo", a mai spus Kogler. 

România în Schengen. Lucian Bode, întâlnire cu ministrul austriac de Interne: Aderarea noastră va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol

Ministrul de Interne Lucian Bode a avut o întâlnire cu Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, care a spus că nu vrea ca România să adere la Spaţiul Schengen. 

"Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre.

Am avut astăzi o întrevedere cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei pe tema aderării României la spațiul Schengen, respectiv gestionarea provocărilor migraționiste. Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern.

În cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România.

Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România.

Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest. De altfel, seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în țara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investițiilor.

Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuțiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria", a scris Lucian Bode pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?