Data publicării:
Ministrul de Externe al Ungariei cere să nu mai fie blocată aderarea României la Schengen: Îi invit politicos pe colegii austrieci, ca să nu spun că îi somez...
Ministrul de Externe al Ungariei le cere colegilor săi austrieci să nu mai blocheze aderarea României la Schengen.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat vineri, că îi invită politicos pe colegii austrieci ca în această toamnă să nu blocheze din nou aderarea României la spaţiul Schengen şi să fie de acord cu acest lucru. Peter Szijjarto a afirmat că aderarea României în interesul statului român şi al Ungariei, transmite Agerpres. El a făcut aceste declarații în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu.
"Îi invit politicos pe colegii austrieci, ca să nu spun că îi somez, ca în această toamnă să nu blocheze din nou şi să fie de acord cu aderarea României, a prietenilor noştri români, la spaţiul Schengen. Interesul naţional al Ungariei este ca România să adere la spaţiul Schengen din acest an; din acel moment vom avea 10 noi puncte de trecere a frontierei comune şi nu va trebui să avem timpi de aşteptare la niciunul din punctele de trecere a frontierei. România este a treia cea mai importantă piaţă de export pentru noi, este un loc preferat de investiţii pentru capitalul maghiar, avem comunităţi maghiare care trăiesc şi locuiesc pe teritoriul celor două ţări. A venit momentul să nu deranjăm legătura şi colaborarea dintre cele două ţări prin puncte de trecere a frontierei. Sperăm că decizia din această toamnă privind aderarea României la spaţiul Schengen se va baza pe fapte reale, iar pentru finalul lunii septembrie am convocat şedinţa Grupului de lucru pentru transporturi dintre cele două ţări, unde se va stabili calendarul pentru cele două acorduri semnate azi", a afirmat ministrul Peter Szijjarto.
Au fost semnate două memorandumuri cu şeful diplomaţiei ungare
Ministrul Sorin Grindeanu a semnat vineri, la Timişoara, două memorandumuri cu şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, care vor duce la dezvoltarea relaţiilor bilaterale, şi la tot ceea ce ţine de operaţionalizarea unor rute care trebuie să fie şi mai bune de trecere între cele două ţări.
"Primul memorandum semnat azi este legat de deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între Beba Veche - Kubekhasza, lucrurile au fost validate tehnic de către experţii din cele două ţări, astfel încât s-a ajuns la o soluţie optimă agreată de ambele ţări, pentru punerea în valoare a unei localităţi cu impact simbolic puternic pentru noi şi anume Beba Veche, prin Triplex Confinium (punct comun unde se întâlnesc graniţele dintre România, Ungaria şi Voivodina - n.r.), este cea mai vestică localitate din România. (...). Pe partea noastră, proiectul se va realiza prin CNAIR, ceea ce va duce la surse de finanţare care ţin de bugetul de stat sau de alte surse pe care le putem identifica în perioada următoare", a detaliat Sorin Grindeanu.
Podul peste Mureş de la Cenad
Ministrul Transporturilor a adăugat că al doilea memorandum semnat, la fel de important, este podul peste Mureş de la Cenad.
"Acest pod nu are doar o importanţă simbolică, ci reprezintă şi o nevoie reală în regiunea noastră, pentru a promova mai bine cooperarea dintre cele două ţări. Are şi o importanţă economică pentru judeţul Timiş şi de aceea cred că implicarea Consiliului Judeţean Timiş în derularea acestui proiect trebuie să fie una activă. Proiectul se bucură de susţinerea autorităţilor publice locale, regionale şi centrale. Azi, noi stabilim şi anumite etape care se vor derula la finalul lunii septembrie", a arătat Grindeanu.
În finalul intervenţiei sale, Sorin Grindeanu a mulţumit Guvernului ungar pentru susţinerea aderării României în spaţiul Schengen, "Ungaria fiind unul dintre susţinătorii de bază" în această problematică.
Ministrul de Externe al Ungariei: Graniţa nu ne desparte, ci ne leagă de partea de dincolo de graniţă
Ministrul Szijjarto a subliniat, de asemenea, importanţa semnării celor două acorduri, întrucât cu cât sunt mai multe puncte de legătură, de trecere a frontierei, colaborarea bilaterală este mai strânsă.
"Graniţa nu ne desparte, ci ne leagă de partea de dincolo de graniţă. De aceea am ajuns la acel Acord strategic cu Guvernul României, să creştem numărul punctelor de trecere a frontierei de-a lungul graniţei româno-maghiare. Următorii ani vor fi despre mari construcţii de drumuri la graniţa dintre cele două ţări. În momentul de faţă se desfăşoară construcţia celor două legături prin autostrăzi, cu finalizări în 2025 şi 2030. (...). Reconstruim podul peste Mureş, distrus în 1940", a spus oficialul ungar.
Prin aceste două noi puncte de frontieră, numărul total al lor ajunge la 14, iar dacă România va fi acceptată în Schengen, cifra urcă rapid la 26.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News