Data actualizării:
Data publicării:

Ministrul Culturii publică harta României Mari de Ziua Trianon. Romașcanu: Sărbătoarea de astăzi este doar pentru români

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: facebook.com/romascanu2016
FOTO: facebook.com/romascanu2016

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a publicat harta României Mari, cu prilejul Zilei Trianon.

„Astăzi e celebrăm una din zilele importante ale istoriei României, ziua când, prin tratatul semnat la palatul Marele Trianon de la Versailles, românii au obținut recunoașterea internațională a granițelor pentru care au luptat cu eroism in Marele Război.

România Mare a strâns, pentru prima dată, marea majoritate a românilor între granițele aceluiași stat, iar un cuvânt de recunoștință trebuie rostit și pentru Emmanuel de Martonne, geograful francez care a ajutat la trasarea noilor frontiere în conformitate cu realitatea etnică.

Îl felicit pe colegul și prietenul meu, senatorul Titus Corlățean pentru efortul său, împreună cu parlamentarii Partidul Social Democrat, de a avea astăzi Ziua Tratatului de la Trianon consfințită prin legea 256 din 2020.

Este important de spus că sărbătoarea de astăzi este doar pentru români și istoria noastră și deloc împotriva cuiva.

Este încă un prilej binecuvântat de a ne ura La Mulți Ani, România!

PS harta reprezintă situația teritoriului României Întregite în urma tratatelor de la Versailles, Trianon și Saint Germain și o public aici din interes strict istoric”, a scris ministrul Culturii, pe Facebook.

 

Replică pentru gestul lui Orbán cu fularul?

Reamintim că, la finalul anului trecut, Viktor Orbán a purtat un fular cu 'Ungaria Mare' la un meci de fotbal.

Gestul provocator a fost taxat de mai multe țări europene, printre care Ucraina, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia. Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev l-a convocat, atunci, pe ambasadorul Ungariei din cauza fularului purtat de Viktor Orbán.

“Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor ucraineano-maghiare. Ambasadorul Ungariei va fi invitat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, care va fi informat de inacceptabilitatea actului lui Viktor Orbán. Aşteptăm scuze oficiale din partea maghiară și negarea intențiilor de încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei”, a scris, la vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al ministrului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.

Totodată, merită menționată și prezența controversată a președintei Ungariei, Katalin Novak, la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, organizat de Rusaliile Catolice, de săptămâna trecută.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră, "au fost lansate mesaje publice neadecvate".

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MAE, reacţia a venit în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România.

"MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

"În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)", precizează MAE.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel