Ministrul Burduja: Schema de compensare-plafonare va rămâne în vigoare. Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre plafonarea prețurilor la energie.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a fost invitat la Energy Forum -Ediția a X-a: "Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic", unde a vorbit despre plafonarea prețurilor la energie în iernile 2023-2024 și 2024-2025.

„Suntem mai pregătiți ca niciodată pentru această iarnă, iar schema de compensare-plafonare va rămâne în vigoare și iarna aceasta, și iarna viitoare. Ea, conform legislației, e valabilă până în martie 2025.

Cunoaștem impactul și importanța protejării consumatorilor finali, ne străduim să recuperăm și să plătim rapid restanțele către furnizori, pentru că în acest moment furnizorii sunt cei care acoperă diferența dintre prețul de pe factură pe care îl primesc românii și prețul din piață sau prețul la care un furnizor cumpără energie electrică și gaze.

Românii nu trebuie să-și facă griji. Nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor“, a punctat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Actualul context politico-economic din Regiune, și nu numai, schimbă de la o zi la alta strategiile energetice ale statelor. Se vorbește tot mai mult de noua revoluție energetică, iar primele semne ale accelerării acesteia sunt pachetele legislative adoptate de Parlamentul European și de Comisia Europeană. Analiștii spun că, odată implementate aceste transformări, "nimic nu va mai fi ca înainte".

În toată această dezbatere, România apare ca una dintre principalele țări europene care are capacitatea de a accelera tranziția către energia verde, având un potențial major pentru a susține pe termen lung un mix energetic sustenabil.

Provocările energetice impun strategii coerente, predictibilitate legislativă, investiții solide, resursă umană de calitate și un dialog susținut între toți factorii implicați. România trebuie să răspundă corespunzător provocărilor și oportunităților. O va putea face? Va putea deveni un pol de securitate energetică și un pol de producţie, de generare a energiei pentru toată regiunea? Sunt întrebări la care ne propunem să obținem răspunsuri în cadrul dezbaterii noastre.

Teme de dezbatere

Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic: scenarii, impact, resurse   

Cum au funcționat schemele de sprijin de până acum? Este nevoie de schimbări? Care este formula "câștigătoare" pentru iarna aceasta

Energia României - jalon în PNRR, stadiul implementării angajamentelor

Nevoia de investiții pe tot lanțul: planuri, proiecte concrete, beneficii. Capacitățile de stocare, cea mai mare problemă?

Zonele cu cel mai mare potențial de investiții. Tranziția spre energia verde: strategii, soluții, proiecte. Green Deal: obiective vs. realitate

Modificările legislative operate, dar și cele în fază de proiect și impactul lor asupra industriei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel