Ministrul britanic de Externe, despre rebelii Houthi: Pun în pericol vieți nevinovate, amenințând libertatea navigației
Află ce declarații a făcut ministrul britanic de Externe, David Cameron, despre rebelii Houthi.
Ministrul britanic de Externe, David Cameron, i-a îndemnat duminică pe rebelii Houthi să pună capăt atacurilor lor ”necugetate” asupra navigaţiei internaţionale din Marea Roşie, după ultimele lovituri aeriene ale SUA şi Regatului Unit care le-au vizat capacităţile militare, relatează dpa.
Cameron a spus că al treilea val al loviturilor aeriene comune ale SUA şi Regatului Unit asupra poziţiilor Houthi din Yemen de sâmbătă a avut loc după ”avertismente repetate” pentru rebeli de a pune capăt campaniei lor de hărţuire.
Ministerul Apărării de la Londra a confirmat că avioanele de luptă Typhoon FGR4 ale Forţelor aeriene regale (RAF) au fost susţine de aparate de zbor de realimentare cu combustibil în aer Voyager în timpul misiunii aliate care a vizat locaţii din Yemen utilizate de rebelii susţinuţi de Iran.
Au fost vizate mai multe situri
Peste 30 de situri din 13 locuri au fost lovite de forţele coaliţiei, potrivit unei declaraţii comune a clor opt naţiuni implicate.
”Regatul Unit şi SUA au efectuat noi lovituri asupra unor ţinte militare ale Houthi. Am emis avertismente repetate către Houthi. Acţiunile lor necugetate pun în pericol vieţi nevinovate, ameninţând libertatea navigaţiei şi destabilizând regiunea. Acţiunile Houthi trebuie să se încheie”, a postat Cameron duminică pe Twitter, conform Agerpres.
Rebelii Houthi au comis atacuri repetate asupra navelor din Marea Roşie sau în alte locuri din largul coastei Yemenului, afirmând că vizează nave israeliene sau care se îndreaptă spre Israel în semn de protest faţă de războiul acestui stat cu Hamas din Fâşia Gaza.
Cu toate acestea, rebelii Houthi au vizat frecvent nave cu legături vagi sau fără legături cu Israelul, punând în pericol navigaţia comercială pe o rută globală cheie utilizată pentru trecerea prin canalul Suez.
Din cauza ciocnirilor din sudul Mării Roşii şi din strâmtoarea Bab al-Mandab, navele au fost redirecţionate în jurul Capului Bunei Speranţe, pe la extremitatea sudică a Africii, o călătorie care durează mai mult timp şi este mai costisitoare.
Există temeri că aceste probleme ar putea duce la creşterea inflaţiei şi a preţurilor bunurilor de consum în magazie, notează dpa.
Bombe ghidate de precizie
În timpul atacurilor de sâmbătă, avioanele de luptă Typhoon ale RAF au utilizat bombe ghidate de precizie asupra unor ţinte militare în trei locuri, potrivit Ministerului Apărării de la Londra.
Potrivit guvernului britanic, serviciile de informaţii aliate au calculat că unele dintre poziţiile Houthi erau utilizate pentru a lansa atacuri cu drone şi a spiona navele occidentale.
Ministrul Apărării, Grant Shapps, a negat că atacurile aliate din noaptea trecută reprezintă o escaladare. El s-a declarat sâmbătă încrezător că acţiunile armatei ”au degradat şi mai mult” capacităţile Houthi de a efectua atacuri cu drone şi rachete.
Într-o declaraţie comună dată publicităţii după loviturile aeriene ale SUA, Regatului Unit şi partenerilor lor - Australia, Noua Zeelandă, Bahrein, Danemarca, Canada şi Olanda - Houthii au fost avertizaţi că Occidentul ”nu va ezita să continue să apere vieţi şi fluxul liber de comerţ pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News