Data actualizării:
Data publicării:

Ministru, revoltat: România importă uraniu din decembrie 2015

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Constantin Niță semnalează un fapt îngrijorător, într-o postare pe blogul personal. Liderul PSD, ministru al Economiei în guvernul Ponta, îi lansează omologului său din guvernul tehnocrat, Costin Borc, câteva întrebări dure? Începând din decembrie 2015, scrie Constantin Niță, România importă uraniu. Fatul este incalificabil având în vedere rezervele pe care le are țara noastră). De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Cine are interes să importăm un asemenea produs? De ce nu dăm drumul la proiectul de exploatare a uraniului de la Grințieș?, întreabă Niță.

Alegeri prezidentiale 2024

Iată postarea lui Constantin Niță:

Încotro se îndreaptă viziunea ministrului Economiei?

L-am urmărit zilele trecute pe dl. ministru Borc la un post de televiziune și am câteva chestiuni pe care aș dori să le supun atenției domniei sale dar și opiniei publice. Mă așteptam ca, pentru un an de ministeriat, să prezinte câteva proiecte concrete. Nu le-am auzit, dar, dacă există, ar fi bine să le facă publice. Eu aș vrea să insist pe câteva propuneri:

1. Se vorbește despre revenirea Agenției pentru investiții străine la Ministerul Economiei. Un lucru foarte bun! Dar, în același timp, se vorbește despre mutarea consilierilor economici la Ministerul de Externe. Aceasta este un lucru foarte rău! Strategia comercială a României, mai ales cea bilaterală, trebuie făcută de Ministerul Economiei, prin intermediul Departamentului de Comerț, care trebuie întărit. Acum câțiva ani, dl. Videanu a redus din schema externă a ministrului peste 40 de posturi ceea ce a dus la inexistența produselor românești pe anumite piețe.

Consilierii economici trebuie reorganizați, eventual în Agenții economice, cu personal angajat de pe piață, și nu ținuți în ambasade, unde există anumite rigori. Un prim pas a fost făcut prin înființarea Institutului Român de Comerț Exterior care va avea un rol important în promovarea produselor românești precum și în pregătirea de personal de specialitate. Rămâne de văzut dacă acest institut va avea eficiența dorită.

2. Am văzut dorința d-lui ministru de a înființa un fond de investiții pentru românii din diasporă. Idee excelentă! Dar cred că puteți să-i dați drumul și Fondului Român de Investiții, pe care îl aveți în proiect la minister. Acesta are drept scop preluarea tuturor participațiilor statului de la toate societățile de stat privatizate și listarea lui la Bursă. Fondul este necesar pentru investiții în anumite domenii, de exemplu în prelucrarea cuprului sau uraniului sau în alte zone.

3. Se știe că, începând din decembrie 2015, România importa uraniu (fapt incalificabil având în vedere rezervele pe care le are țara noastră). De ce s-a întâmplat lucrul acesta? Cine are interes să importăm un asemenea produs? De ce nu dăm drumul la proiectul de exploatare a uraniului de la Grințieș?

Am dat câteva exemple de obiective pe care trebuie să le avem în vedere în viitorul apropiat. Dincolo de reorganizări, de epurări, de aplicarea unor măsuri de integritate, de aducerea unor persoane impuse de anumite companii în diverse funcții, rămâne o întrebare – ce dorim să construim pentru viitor? Cred că este nevoie de o dezbatere extinsă pentru răspunsul la o asemenea întrebare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel