Data actualizării:
Data publicării:

Ministru de la Kremlin, ridiculizat pentru că a ieșit cu barca prin localitățile inundate: „Rușine vouă” /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cel puțin 100 de ruși au cerut ajutorul președintelui Vladimir Putin luni, într-un oraș lovit de cele mai grave inundații înregistrate vreodată, scandând „rușine vouă” la oficialii locali pe care aceștia i-au acuzat că nu au făcut suficient pentru a ajuta populația afectată.

Rusia a declarat stare de urgență în regiunea Orenburg, aproape de Kazahstan, după ce râul Ural, al treilea cel mai lung râu din Europa, a crescut cu câțiva metri în câteva ore vineri și a rupt digul în orașul Orsk, scrie CNN.

Părți întinse ale Orskului, un oraș cu 230.000 de locuitori situat la aproximativ 1.800 de kilometri est de Moscova, au rămas submersate.

Târziu luni, agenția de știri Tass a citat serviciul de presă al Ministerului rus pentru Situații de Urgență spunând că apele din Orsk s-au retras cu 9 cm într-un interval de două ore. Serviciul a avertizat totuși că "situația rămâne dificilă, deși nivelurile apei au început să scadă puțin în unele zone".

Oamenii s-au adunat anterior în fața administrației locale din Orsk, unii scandând „rușine vouă, rușine vouă” și „Putin, ajutor”, potrivit imaginilor video de la fața locului publicate de mass-media locală.

Cu proprietățile lor fie distruse, fie grav deteriorate, unii sunt nemulțumiți de compensațiile oferite de autorități. Alții sunt nemulțumiți că digul construit în 2010 nu a fost capabil să apere orașul lor.

Guvernatorul regiunii Orenburg, Denis Pasler, a vorbit cu un grup de locuitori din Orsk și a spus că este ușor să se arunce vina și să se transforme într-o „mulțime neascultătoare”, dar că mulți locuitori au încercat să ajute eforturile de salvare și să fie adevărați patrioți.

„În mijlocul problemelor, au început să apară și alte persoane, din păcate”, a spus Pasler, adăugând că nu și-a schimbat hainele sau nu a dormit timp de mai multe zile. El a cerut unitate.

Procurorul regional al Orenburgului a avertizat cetățenii să nu participe la adunări în masă.

„Vă rugăm să luați în considerare că acest eveniment în masă nu a fost coordonat cu autoritățile conform procedurii stabilite de lege”, a declarat procurorul.

După ce digul din Orsk a fost rupt, Putin a ordonat ministrului Situațiilor de Urgență, Alexander Kurenkov, să viziteze zona și a ținut mai multe întâlniri online cu guvernatorii regiunilor afectate, inclusiv Orenburg, Kurgan și Tyumen.

Ministrul Rusiei pentru Situații de Urgență a fost ridiculizat pentru că a ieșit cu barca pentru a vedea dezastrul.

Unii locuitori au fost mâniați de remarca lui Kurenkov că localnicii au ignorat un ordin de evacuare acum o săptămână. Media rusă a spus că evacuarea a început abia pe 5 aprilie.

O altă parte a digului s-a prăbușit luni, imagini de drone de la agenția de știri de stat Tass arătând dezastrul. Înregistrările video au arătat părți întinse ale orașului par a fi un lac vast, cu case scufundate până la acoperișuri.

Peste 10.400 de case din Rusia au fost inundate, iar cele mai afectate regiuni sunt Uralii, Siberia, Volga și regiunile centrale.

Râul Ural izvorăște în Munții Ural și se varsă în Marea Caspică. În Orenburg, un oraș cu peste jumătate de milion de locuitori în aval de Orsk, se așteaptă vârful inundațiilor pe miercuri, a declarat Ministerul de Urgență al Rusiei.

Imaginile din Orsk au arătat un bărbat care se scufunda în apă până la gât. El își ținea cheile în gură și un pisoi negru deasupra capului.

Starea de urgență a fost declarată și în regiunea Tyumen, una dintre principalele zone de producție de petrol ale Rusiei din Siberia de Vest, a spus guvernatorul Alexander Moor.

Apele în creștere au fost prognozate în râurile Siberiei Ishim și Tobol, afluenții râului Irtysh, care, împreună cu Ob, formează cel de-al șaptelea cel mai lung sistem fluvial din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel