Data actualizării:
Data publicării:

Minarea de Bitcoin, consum de energie uriaş. Într-o oră, consum de electricitate cât Olanda într-un an

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Bitcoin a câştigat mulţi admiratori de la lansarea sa în 2009. Cândva în apanajul anarhiştilor şi al editorilor de pe Reddit, moneda digitală a ajuns în vârful zonei de interes a managerilor de fonduri de investiţii şi a antreprenorilor din domeniul tehnologiei. 

Cel mai important nume este Elon Musk, fondatorul Tesla şi SpaceX. În luna februarie, Tesla a anunţat că a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă, dar şi că va începe să primească plata în bitcoin pentru maşinile sale electrice. În urma anunţului, preţul unui bitcoin a crescut la peste 46.000 de dolari. În urmă cu câteva zile, Elon Musk s-a râzgândit şi a spus că Tesla nu va mai primi plăţi în bitcoin, dar conform The Economist, criptomoneda a inundat piaţa, fiind în circulaţie bitcoini în valoare totală de 900 miliarde de dolari, mai mult decât valoarea de piaţă a Facebook. 

Odată cu scăderea preţului la bitcoin, însă, a scăzut şi "setea" pentru energie. Potrivit Indexului Cambridge de Consum de Electricitate al Bitcoinului, săptămâna trecută, electricitatea pentru minarea bitcoinului a fost de 150 de terawaţi pe oră, mai mult decât consumul anual de electricitate din Olanda. Consumul mediu de energie electrică pentru minat bitcoin se modifică, însă, în funcţie de cerere. Crearea unor noi monede şi verificarea tranzacţiilor înseamnă că este nevoie de mai multe computere pentru a efectua calcule complexe şi pentru a mina. Cei care minează criptomonede se întrec pentru a rezolva puzzle-uri criptografice, în încercarea de a înregistra ultimele "blocuri" de tranzacţii cu bitcoin. Pe măsură ce se produc mai mulţi bitcoini sau alte criptomonede, creşte şi gradul de dificultate al puzzle-urilor pentru a menţine stabilitatea producerii de criptomonede. Acest lucru duce la folosirea unor computere mai puternice, care folosesc mai multă energie. 

Iar Guvernele nu au rămas impasibile la aceste lucruri. În China, ţară unde se minează peste 70 la sută din criptomonedele de la nivel mondial, autorităţile investighează centrele de date care sunt implicate în minare, pentru a înţelege mai bine impactul acestora în consumul de energie. În aprilie, Biroul Municipal de Economie şi Tehnologie Informaţională din Beijing a trimis o "notificare de urgenţă" operatorilor centrelor de date din oraş, în care îi somează pe aceştia să spună dacă sunt implicaţi în minarea de criptomonede, bitcoin sau altele, dar şi câtă energie electrică folosesc în operaţiunile lor. Este de aşteptat ca Guvernul chinez să impună noi reguli pentru a limita aceste acţiuni. 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel