MINAC: Trei corăbii din lemn au fost descoperite pe fundul Mării Negre / FOTO
Trei corăbii de lemn au fost descoperite pe fundul Mării Negre, de către experții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu cei de la GeoEcoMar.
Experții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța au descoperit în colaborare cu cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marină, pe fundul Mării Negre, trei corăbii de lemn.
Datarea acestora se va face în cadrul unor cercetări viitoare.
'Munca de arheolog în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: din adâncurile pământului în adâncurile Mării Negre.', așa începe postarea de pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Descoperirea a fost făcută cu ocazia campaniei de diagnostic arheologic 2020-2021, 'pe Platforma Continentală a Mării Negre, în colaborare cu colegii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar).'
'Cercetările intreprinse au dus la descoperirea a trei corăbii din lemn pe fundul Mării Negre (imagini cu una dintre epave). Analiza si datarea artefactelor vor face obiectul unor cercetări viitoare, în concordanță cu principiile Convenției UNESCO din 2001, de la Paris.', încheie MINAC.
Iată imaginile făcute publice de MINAC
VEZI ȘI: A fost descoperită cea mai veche așezare din Constanța
Arheologii constănțeni au descoperit în această vară cea mai veche locuire aflată pe teritoriul municipiului Constanța, localizată pe o limbă de pământ de aproximativ 45 hectare de pe malul lacului Siutghiol, lipită de cartierul Palazu Mare.
Așezarea are o vechime estimată de 7.500 de ani, situată într-o fază timpurie a Culturii Hamangia, și a fost descoperită cu ocazia unor lucrări RAJA de introducere a rețelelor de apă și canalizare în zonă, au declarat pentru „Dobrogea Live” arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).
Pe puținele suprafețe cercetate până acum pe așezarea din neolitic (ultima perioadă a epocii de piatră), arheologii au identificat, printre altele, structuri săpate în pământ, o cantitate foarte mare de ceramică, oseminte, vase, decoruri și obiecte de cult.
De fapt, Malu Alb, cum este cunoscută mica peninsulă, adăpostește mărturii din trei perioade antice suprapuse – perioada neolitică (aprox. 5.500 ani î.Hr.), epoca elenistică (sec. III-I î. Hr.) și epoca romană (sec. I-III d. Hr.).
În prezent, materialul arheologic recoltat este în proces de curățare și cercetare la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
(Citește continuarea articolului și vezi imaginile AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News