Milioane de oameni din patru ţări, în pericol din cauza încălzirii globale. Inundaţii catastrofale ar putea lovi oricând
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la GEORGE DESIPRIS, Pexels
Fotografie de la GEORGE DESIPRIS, Pexels
Milioane de oameni din patru ţări sunt în pericol din cauza încălzirii globale, iar inundaţii catastrofale ar putea lovi oricând. Doar că aceste zone periculoase nu sunt situate doar pe coastă, aşa cum ne-am aştepta. 

Topirea gheţarilor pune vieţile a milioane de oameni în pericol, deoarece creşte riscul apariţiei unor inundaţii catastrofale. Cei mai mulţi dintre aceşti oameni locuiesc în patru ţări: India, Pakistan, Peru şi China. Acolo, sunt numeroase lacuri glaciare, astfel că populaţia este expusă în faţa unor dezastre climatice. 

Practic, gheţarii nu sunt altceva decât "râuri de gheaţă" care se formează de-a lungul a milioane de ani din zăpadă comprimată. Aceştia se mişcă încet spre văi, iar uneor cresc atât de mari încât formează foi de gheaţă care se extind în mare. Dar, odată cu creşterea temperaturilor, gheţarii se topesc într-un ritm mai alert decât se aşteptau cercetătorii, astfel că acum aproape jumătate din cei 215.000 gheţari din toată lumea ar putea dispărea complet până la finalul acestui secol. 

Un nou studiu, realizat de Caroline Taylor de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, specialist în dezastre naturale, estimează că aproximativ 15 milioane de oameni locuiesc în aval de un lac glaciar care ar putea "da pe afară". Cu toate astea, prezicerea momentului exact în care un astfel de lac ar putea fi sursa unui dezastru natural este dificilă fără studii la faţa locului. Conform lui Taylor, un astfel de eveniment ar putea mătura totul pe o distanţă de peste 120 de km. 

"Studiul nu ia în calcul doar starea lacului, ci şi expunerea societăţii, dar şi influenţa directă a revărsării unui lac glaciar", a explicat ea, conform Science Alert

Culmea, cei mai expuşi nu sunt cei care locuiesc pe zonele de coastă, ci mai degrabă comunităţile din regiunile muntoase. Pakistan şi China sunt cele mai expuse ţări la acest pericol. În Pakistan, 2,1 milioane de oameni locuiesc în proximitatea unor lacuri glaciare care se află în risc de revărsare, de două ori mai mult decât în China. Dar lacurile glaciare din China sunt mai mari şi mai multe, astfel că infrastructura ţării ar fi într-un pericol mai mare. 

În acelaşi risc se află şi populaţiile din munţii Anzi, mai ales cei care locuiesc în Peru. Numărul lacurilor glaciare a crescut cu 93% în această regiune în ultimele două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel