Mike Pompeo acuză OMS că ascunde informații despre originea virusului Sars-Cov-2, alături de China. "O mascaradă"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Mike Pompeo
Sursă foto: Facebook Mike Pompeo
Mike Pompeo susține că raportul experţilor asupra originii COVID-19 reprezintă "o campanie de dezinformare".

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a afirmat marţi că raportul experţilor asupra originii COVID-19 reprezintă o "mascaradă de-a dreptul" şi o "campanie de dezinformare" dusă, în opinia sa, de Partidul Comunist chinez şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează France Presse.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, "a colaborat" cu preşedintele chinez Xi Jinping "pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-un moment CRUCIAL", a declarat pe Twitter fostul şef al Departamentului de Stat sub preşedinţia lui Donald Trump, relatează Agerpres.

Mike Pompeo a fost vârful de lance, de partea americană, a ofensivei împotriva Chinei, căreia i se atribuie responsabilitatea pentru că a permis răspândirea COVID-19 în lumea întreagă, şi OMS pentru că a eşuat în misiunea sa din grija de a nu supăra puterea de la Beijing. Pompeo a afirmat între altele că ar dispune de probe ce ar demonstra că SARS-CoV-2 ar proveni de la Institutul de virusologie din Wuhan, oraşul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie 2019.

Teza unui incident de laborator este considerată însă "extrem de improbabilă" în raportul experţilor OMS însărcinaţi cu ancheta asupra originii pandemiei. Potrivit unor elemente ale raportului a cărui copie AFP a putut-o obţine luni, autorii săi consideră "de la probabilă la foarte probabilă" transmiterea virusului la om de către un animal intermediar.

"Institutul de virusologie din Wuhan rămâne sursa cea mai probabilă a virusului, iar OMS este complice.", a declarat marţi Mike Pompeo, apărând retragerea SUA din această agenţie ONU sub Trump, decizie însă anulată de noul preşedinte Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel