Mii de oi au trecut duminică prin centrul Madridului, mânate de ciobani
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Oile au înlocuit duminică automobilele pe străzile din Madrid, însoţite de ciobani care au mânat animalele prin Plaza Mayor, din centrul capitalei Spaniei, în drumul lor spre păşunile de iarnă, transmite Reuters.

Localnici şi turiştii s-au aliniat de-a lungul drumului pentru a privi cum mii de oi au mers pe străzile din Madrid, iar clopotele de la gâtul animalelor au oferit un fundal sonor zgomotos.

"Este ceva neobişnuit să vezi atât de multe oi. Nu am văzut niciodată ceva la fel. A fost o modalitate excelentă de a învăţa despre istoria şi cultura Spaniei", a spus Maria Kouriabalis, o americană în vârstă de 22 de ani care trăieşte în Madrid de o lună.

Acest eveniment anual a fost reluat în 1994, în cadrul Fiesta de la Trashumancia, după ce parlamentul spaniol a recunoscut rutele tradiţionale de transhumanţă utilizate de păstori pentru turmele lor.

În Spania, metodele moderne de creştere a animalelor au redus practica transhumanţei la un grup redus de fermieri care păstrează în viaţă tradiţia prin asociaţii precum Concejo de la Mesta, care este responsabilă de Fiesta de la Trashumancia din Madrid. Aceşti fermieri promovează transhumanţa pentru beneficii precum sustenabilitatea, valoarea culturală şi protecţia mediului, în condiţiile în care zonele prin care au trecut oile sunt mai puţin vulnerabile la incendii. Potrivit unei asociaţii locale, 52 de familii practică încă transhumanţa în Spania, relatează Agerpres. 

Vezi și 

Spania și cursa de la San Fermin 

Sărbătoarea San Fermin de la Pamplona (nordul Spaniei) a avut loc în luna iulie a acestei luni. Această sărbătoare este o tradiţie, iar la ultimă ediție au fost răniți 52 de participanţi - dintre care cinci au fost luaţi în coarne - au ajuns la spital, fără a suferi însă răni grave, informează AFP.

În fiecare zi, la ora 8:00 (6:00 GMT), sute de alergători îndrăzneţi, purtând o cămaşă sau un tricou de culoare albă şi o eşarfă roşie, încearcă să se apropie cât mai mult de şase tauri de coridă în timpul unei curse de 850 de metri pe străzile înguste şi pietruite ale oraşului, tradiţie ce atrage turişti din toată lumea.

În urma ultimei curse, de joi dimineaţă, care a durat puţin peste două minute, şase bărbaţi au ajuns la spital, au precizat autorităţile regionale într-un comunicat. Astfel, totalul persoanelor care au primit îngrijiri medicale a crescut la 52, printre acestea numărându-se trei americani şi un francez.

În timp ce majoritatea rănilor au fost contuzii, fracturi sau tăieturi provocate de căderi, cinci bărbaţi au fost împunşi de tauri. Doi dintre ei sunt în continuare internaţi la Pamplona.

Imortalizate în 1926 de Ernest Hemingway în romanul său "Fiesta", eliberările taurilor ("encierros") cu ocazia San Fermin sunt soldate în fiecare an cu zeci de răniţi şi uneori cu decese.

În timpul ultimei ediţii, desfăşurate în 2019, înaintea ediţiilor din 2020 şi 2021 anulate din cauza pandemiei, opt persoane au fost luate în coarne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel