Data actualizării:
Data publicării:

Mii de oameni vor participa la mitinguri pentru alegerile din Taiwan. China promite să "zdrobească comploturile de independență" - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
Alegerile din Taiwan creează reacții în China, după ce Beijingul susține în continuare „reunificarea patriei”.

Zeci de mii de oameni vor participa la mitinguri finale pre-electorale în Taiwan vineri, înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare critice, în timp ce Ministerul Apărării al Chinei a avertizat că va "zdrobi orice planuri de independență a Taiwanului".

Taiwan, o insulă vecină pe care China o revendică drept teritoriu propriu, a fost o poveste de succes democratică încă de la primele sale alegeri prezidențiale libere din 1996, rezultatul decadelor de luptă împotriva stăpânirii autoritare și a legii marțiale.

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare și care susține identitatea separată a Taiwanului și respinge revendicările teritoriale ale Chinei, caută un al treilea mandat în funcție cu candidatul său, actualul vicepreședinte Lai Ching-te.

China, care nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, a formulat opțiunile ca o alegere între "pace și război", numind DPP partide separatiste periculoase, îndemnând taiwanezii să facă "alegerea corectă".

DPP respinge revendicările de suveranitate ale Chinei și afirmă că doar poporul din Taiwan poate decide viitorul lor.

Înainte de alegerile de sâmbătă, China a denunțat în mod repetat și a respins apelurile repetate ale lui Lai pentru discuții.

Ministerul Apărării al Chinei, răspunzând unei întrebări cu privire la modernizarea avioanelor de vânătoare F-16 ale Taiwanului și la achiziționarea de altele noi de la Statele Unite, a declarat că, în ciuda achizițiilor de arme americane, DPP "nu poate opri tendința reunificării complete a patriei".

DPP și KMT se confruntă cu o provocare considerabilă din partea TPP, care caută să rupă tiparul politicii bipartizane.

"Starea politică actuală a condus la o creștere a valului de oameni care speră la reformă. A adus, de asemenea, TPP, care reprezintă a treia forță a Taiwanului, pe scena politicii taiwaneze", a declarat Ko, liderul TPP, pentru reporterii străini la Taipei vineri.

Rezultatul ar trebui să fie clar sâmbătă seara, când învinșii recunosc înfrângerea și câștigătorul ține un discurs.

Tsai nu poate candida din nou în mod constituțional după două mandate în funcție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel