Mihăilă a semnat ordinul privind medicamentele pentru nevoi speciale
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Ioana Mihăilă / Foto gov.ro
Ioana Mihăilă / Foto gov.ro
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul pentru asigurarea disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

'Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi, 21 iulie a.c., ordinul prin care modifică și completează cadrul legal în vederea asigurării disponibilității medicamentelor utilizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

Conform noilor reglementări, se introduce o procedură clară pentru acordarea autorizației privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale. Astfel, se creează cadrul legal pentru selectarea ofertei distribuitorului angro având ca prim criteriu punerea pe piață a medicamentului în cel mai scurt timp, într-un interval propus printr-un anunț publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), ulterior urmând a fi aleasă oferta cea mai avantajoasă ca preț.

Totodată, prin noile modificări să introduc obligații explicite pentru distribuitorii cărora li se acordă autorizația, menite să asigure pe piață stocuri adecvate și continue de medicamente pentru nevoi speciale. Noile prevederi menționează obligația ANMDMR de retragere a autorizației pentru nerespectarea asigurării disponibilității efective a medicamentului pentru pacienți.

De asemenea, ANMDMR are obligația de a comunica Ministerului Sănătății, lunar, un raport cuprinzând situația tuturor autorizațiilor privind medicamentele pentru nevoi speciale în vigoare, cu evidențierea informațiilor referitoare la stoc, punerea efectivă pe piață a fiecărui medicament din această categorie, întreruperi sau orice alte probleme apărute în aprovizionare.

Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.', arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

VEZI ȘI: Vaccinarea, obligatorie în România? Ioana Mihăilă, anunț

1.000 de medicamente esențiale, decontate 100%

Ieri, Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța că a semnat ordinul prin care mai multe medicamente esențiale vor fi decontate 100 la sută, pe listă fiind, printre altele, medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, diabet.

'Am aprobat lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Circa 1.000 de medicamente esențiale, decontate 100%. Aceasta conține 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active), în total aproximativ 1.000 de medicamente care conțin aceste substanțe. Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine, printre altele', a precizat, marți, 20 iulie, Ioana Mihăilă pe contul de Facebook.

LISTA POATE FI CONSULTATĂ AICI.

'Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero', a adăugat ministrul Sănătății.

VEZI ȘI: Vaccinare anti-COVID. Adrian Wiener: Valul patru al pandemiei va avea efecte dramatice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel