Data publicării:

Dr. Mihai Craiu, despre țara în care "bătaia e ruptă din rai" sau "eu te-am făcut, eu te omor". Semnal de alarmă pentru părinți

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Mihai Craiu, despre țara în care "bătaia e ruptă din rai" / Foto: Pixabay
Mihai Craiu, despre țara în care "bătaia e ruptă din rai" / Foto: Pixabay

Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind folosirea corecției fizice asupra copiilor.

Medicul Mihai Craiu susține că folosirea corecției fizice asupra copiilor este unul dintre subiectele tabu ale educației în România, alături de cele legate de educația sexuală. Totuși, deși România este țara în care "bătaia e ruptă din rai", există și alte țări în care această problemă este la fel de prezentă. Medicul a dat exemplul SUA, acolo unde, potrivit unui studiu 80% din copiii au primit o "chelfăneală" până când au ajuns în clasa a 3-a.

"Unul din subiectele tabu ale educației în România, alături de mult comentatele ore de educație sexuală, este folosirea corecției fizice asupra copiilor. În țara în care "bătaia e ruptă din rai", "un pui de bătaie te face om", "eu te-am făcut, eu te omor", etc, este nevoie de o discuție serioasă.

Studiu din SUA

Ca să înțelegeți că nu este nici o insultă adusă valorilor tradiționale mioritice, vă voi spune că și alți părinți din lume cred în aceste... enunțuri educaționale. 80% din copiii din SUA au primit o "chelfăneală"/spanking, până au ajuns în clasa a 3-a. Chiar și unii medici din SUA (6%) au o atitudine pozitivă în fața corecției fizice aplicată copiilor, deși doar 2.5% cred că aceasta are efecte pozitive.

Academia Americană de Pediatrie a emis un protocol numit Effective Discipline to Raise Healthy Children. Deși "chelfăneala" a scăzut semnificativ în ultimii ani în SUA, se observă că 1/3 din părinți încă aplică mijloace de corecție fizică.

 

Riscurile corecției fizice la copii

Pe lângă riscurile de leziuni grave sau deces, bătaia copilului are efecte pe termen lung, cu o evidentă relație doză-răspuns. Adică acești copii vor avea tulburări serioase de comportament și de percepție a "normalului" în societate. Bătaia nu generează adolescenți si adulți educați ci persoane cu agresivitate sau depresie și tulburări de opoziție sfidătoare.

Când sunteți nervos în fața unui copil de 2-3 ani (94% din copiii de această vârstă au mâncat un pui de bătaie în SUA) luați o pauză de câteva minute. Ieșiți din cameră, beți o cafea sau dați un telefon. Vă veți liniști.", a scris Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel