Mihai Craiu are un mesaj important pentru părinții care le dau copiilor medicamente pentru tuse și răceală
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Medicul Mihai Craiu îi avertizează pe părinții care le dau copiilor mici medicamente pentru tuse și răceală fără să consulte specialistul că se expun unor riscuri mari.  

Sfaturile medicului Mihai Craiu au fost publicate pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, în condițiile în care pandemia îi afectează și pe copii, iar sezonul răcelilor se apropie.

„Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura... Când ar trebui să ne impacientăm în fața unui copil mic (cu vârstă sub 5 ani) care tușește și are febră?... Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați "coktailuri" de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale”, este mesajul medicului.

Mihai Craiu citează statistici din SUA, care arată că zeci de copii au murit după ce au luat cantități mari de medicamente. „Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre părinții americani, arată că aproape jumătate din aceștia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication - medicamente pentru tuse și răceală). Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM”, mai anunță Mihai Craiu.

Medicul Craiu mai spune că autoritățile americane interzic utilizarea CCM ca automedicație, în special la copiii cu vârstă sub 4 ani. Aceste medicamente sunt etichetate cu această avertizare, chiar de către producători, precizează medicul român.

Tratamente pentru tuse. Medicul Vasi Rădulescu: E un mecanism de apărare! Atenție! O tuse poate fi și indiciu puternic

Tusea e un mecanism de apărare, precizează medicul Vasi Rădulescu.

„Primesc o mulțime de mesaje în care mi se cere să recomand „ceva de tuse”. Cum recomandările mele aici sunt multiple, am zis să scriu ceva.

Tusea e un mecanism de apărare. Natural. Rețineți asta. Când avem o iritație în aparatul respirator, se activează un centru de tuse și hop, corpul încearcă să scape de acea iritație. Să luăm exemplu o viroză care dă hiperproducție de mucus la nivelul căilor bronșice - acolo există niște celule ciliate, ca niște degete au, mișcând mucusul dinspre inferior spre superior, ca să-l scuipăm sau, nu vă îngrețoșați, să-l înghițim (nu pățim nimic). Tusea ajută enorm. Sunt multiple mecanism de apărare. Se activează și-n prezența corpilor străini, desigur. Sau a substanțelor care nu au ce căuta acolo - spre exemplu acidul iritant ajuns prin refluxul gastroesofagian.

Prin urmare, în cele mai multe cazuri, NU vrei să scapi de tuse. O lași în natura ei, că e bună. Te ajută să te vindeci. Iar ea poate ține și câteva săptămâni. Nu te sperii, că tocmai ai citit asta, că e normal să țină și câteva săptămâni după o răceală”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.

„Dacă tusea are alt mecanism, cum am amintit de RGE -> se discută atent cu medicul. Este important să se trateze cauza primară”, a subliniat medicul.

„Atenție! O tuse poate fi și indiciu puternic. Persoanele care tușesc inexplicabil de mult timp au nevoie neapărat de consult medical. Poate fi vorba, printre altele, de tuberculoză pulmonară. Sau cancer”, a avertizat medicul.

„Curiozitate: centrul de tuse din creier e situat aproape de un centru al plăcerii care descarcă multă dopamină. O bomboană dulce va determina excitarea acelui centru -> apare dopamina -> inundă și centrul tusei -> apare o calmare. De asta se dau bombonici la teatru, să nu tușească lumea. De asta „funcționează” siropurile dulci”, a mai spus Vasi Rădulescu.

„Tratamentele pentru tusea umedă sunt destul de limitate - se pot lua mucolitice, expectorante, fluidifiante, care curăță bronșiile și automat vor diminua tusea. Tusea uscată, chinuitoare, se poate trata prin antitusive tip opioid sau nonopiod. Cel mai bine se discută cu medicul. Rețineți că-n cele mai multe cazuri nu prea avem de ce să umblăm la tuse”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel