Data publicării:
Mihaela Ciochină, de la consilierul președintelui la judecător CCR. Klaus Iohannis a semnat decretul de numire
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de judecător CCR a Mihaelei Ciochină.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 mai 2022, decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a doamnei Mihaela Ciochină pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie 2022.
Cine este Mihaela Ciochină
Mihaela Ciochină (n. 1967) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București, cu specializare în relații internaționale (1992). A participat la seminarii interne și internaționale pe probleme de tehnică legislativă, proceduri parlamentare, statutul funcționarului public. Din anul 1992 și până la momentul numirii în cadrul Administrației Prezidențiale, a lucrat în cadrul Senatului României, exercitând diferite funcții, de la cele de execuție până la funcția de director general al Direcției generale legislative.
A colaborat cu Consiliul Legislativ pentru elaborarea de rapoarte sau documente referitoare la evaluarea legislației din diferite domenii și cu Institutul European din România și Institutul Național de Administrație Publică în cadrul activităților de formare continuă a funcționarilor publici. Desfășoară activitate didactică în calitate de colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.
Autoare a unor articole referitoare la procedura de legiferare și statutul parlamentarului în România, dintre care amintim: „Elemente de noutate în procedura de legiferare, urmare a revizuirii Constituţiei şi regulamentelor parlamentare” (Revista de Drept Public nr. 4/2003); „Unele consideraţii privind răspunderea membrilor Parlamentului în lumina Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor” în Răspunderea în dreptul constituţional (Bucureşti, 2007).
Mihaela Ciochină a fost numită Consilier Prezidențial în 14 ianuarie 2015, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Bogdan Licu, noul președinte CCR în locul lui Valer Dorneanu
Bogdan Licu a fost votat de Parlament noul președinte al CCR în locul lui Valer Dorneanu. A obținut 208 voturi pentru și 90 voturi contra. Votul a fost secret cu buletine. Bogdan Licu va ocupa funcţia de judecător al CCR pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.
Camera Deputaţilor a desemnat, marţi, prin vot, un judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul în luna iunie.
Amintim că miercuri Comisia juridică i-a audiat pe cei trei candidaţi pentru această funcţie: prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, propus de PSD; judecătorul Cristi Danileţ - susţinut de USR; şi prof. univ. Ioan Sabău-Pop - din partea AUR. Toţi trei au primit avize favorabile din partea Comisiei juridice.
Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor. Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News