Mihaela Bilic: Tot ce pătează hainele pătează și dinții! - Lista alimentelor vinovate
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Greta Hoffman)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Greta Hoffman)
Medicul nutriționist Mihaela Bilic e spus care sunt alimentele care ne pătează dinții.

"O dantură de un alb strălucitor este semn de tinerețe și de sănătate. Culoarea dinților ține de vârstă și de igiena orală, însă contează și ce mâncați. Există alimente care provoacă îngălbenirea prematură a emailului dentar. Tot ce pătează hainele pătează și dinții! Haideți să aflăm care sunt vinovații și ce soluții practice există ca să avem un zâmbet frumos. 

Cafeaua și ceaiul negru afectează în mod direct culoarea dinților. Taninurile din compoziția lor se infiltrează ușor în emailul dentar care este poros. Soluția? Puneți lapte în ceai și în cafea, taninurile vor fi neutralizate iar mineralele și grăsimea din lapte protejează dinții. 

Sosul de roșii are un pH acid care produce eroziunea emailului, iar pigmenții de culoare roșie-portocalie duc la îngălbenirea dintilor. Ca să reduceți acest efect, adăugați în preparatele cu sos tomat legume alcaline, care conțin multă clorofilă (spanac broccoli pătrunjel). 

Sfecla roșie conține un pigment puternic - numit betalaină - care este folosit drept colorant în industria alimentară, industria textilă și pentru cosmetice. Deși are efecte benefice asupra sănătății, consumul excesiv de sfeclă, mai ales sub formă de suc, duce la îngălbenirea dinților. 

La capitolul fructe avem mulți vinovați - afinele, murele și strugurii negri sunt plini de antioxidanți, însă pătează emailul dentar. Și vinul roșu, bogat în resveratrol, are același efect.

O alimentație echilibrată trebuie să conțină fructe și legume intens colorate, fitonutrienții din compoziția lor scad riscul de cancer și alte boli cronice. Cu condiția să clătim bine gura cu apă după ce le-am mâncat. 

Există și alimente capabile să albească dinții!

Merele acționează ca o perie mecanică care curăță dinții în profunzime și le redă culoarea naturală. Țelina și conopida asigură același rol de periaj și elimină petele galbene de pe dinți. Cât despre căpșune, pe lângă efectul afrodisiac, sunt foarte eficiente pentru albirea dinților. Mixați căpșunele sub formă de spumă și savurați pe îndelete - este un remediu pentru dinți frumoși", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Citește și:

Sfatul unui medic stomatolog: De ce nu ar trebui să vă albiți niciodată dinții cu bicarbonat de sodiu sau lămâie

Pentru albirea dinților, sunt cei care folosesc remedii naturale precum bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie sau pudra de cărbune, singure, amestecate împreună sau adăugate în pasta de dinți. Dar este chiar o idee bună?

Lămâie, bicarbonat de sodiu, praf de cărbune. Dacă sunteți unul dintre cei care folosesc unul dintre aceste ingrediente naturale cu scopul de a vă albi dinții, va trebui să vă regândiți imediat obiceiurile de igienă orală, scrie Green Me.

Pentru a avertiza asupra riscurilor pe care le au aceste remedii naturale de albire, aparent inofensive, este Christophe Lequart, chirurg stomatologic și purtător de cuvânt al Uniunii Franceze pentru Sănătatea Bucodentală (UFSBD).

Dr. Lequart demontează toate cele 3 ingrediente, explicând modul în care acestea afectează dinții și de ce pot fi periculoase, mai ales dacă sunt folosite o perioadă lungă de timp. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel