Data publicării:
Mihaela Bilic, pericolul produselor din comerț. Cât zahăr are un iaurt: "Mă îngrozesc!"
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pericolul cantităților uriașe de zahăr care există în produsele din comerț.
"Nu mai putem percepe și evalua intensitatea gustului dulce"
"Nu trece o zi fără să mă îngrozesc de conținutul exagerat de mare al zahărului din mâncare! Iar mai nou apare din ce în ce mai des pe etichetă termenul de "sirop de glucoză-fructoză", adică produsul vinovat de obezitatea teribilă din America. Nu era zahărul suficient de rău și ieftin, acum ne-am aliniat și noi la tendințele mondiale și folosim siropul de porumb îmbogățit cu fructoză, cea mai cumplită invenție din domeniul alimentar.
Zahărul ne place, toată lumea știe asta. Însă gustul dulce este cel mai sărac în arome, despre apa cu zahăr nu poți spune decât că e foarte dulce sau mai puțin dulce, alte atribute nu îi poți găsi. Interesant și periculos totodată, este că nu mai putem percepe și evalua intensitatea gustului dulce peste un anumit prag, devine indiferent pentru receptorii noștri dacă într-un produs sunt 4-5 lingurițe de zahăr sau 7-8. Indiferent pentru receptori, dar tragic pentru ficat, deoarece efectul siropului de glucoză-fructoză e similar alcoolului iar pancreasul riscă să fie și el epuizat prin atâta stimulare a secreției de insulină", a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe Facebook.
Vezi și: Beneficiile caiselor. Mină de aur pentru sănătate, mai ales pentru femeile însărcinate
Doza de siguranță
"Zahărul creează obezitate, îmbătrânește și îmbolnăvește. Iar doza de siguranță este de 4 lingurițe/zi la adulți, adică 20g. Cât de ușor este să depășești această doză? Ei bine, cât ai zice pește. Pentru că avem 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, aproape 3 lingurițe într-un iaurt cu fructe (mic!) și suntem abia la micul dejun. Zahărul are și rol de agent de conservare, frăgezește și intensifică alte arome, deci nu e de mirare să găsim 2 lingurițe/100 g produs în conserve și semipreparate. Însă de la a fi prezent, până la a fi folosit din belșug, abuziv, exagerat, e cale lungă", a mai spus aceasta.
Vezi și: Roșiile cu brânză, gustare periculoasă. Nutriționist: Mulţi oameni nu fac legătura
Cât zahăr are un iaurt din comerț
"Ca exemplu iată o etichetă de iaurt cu fructe, care la 15g zaharuri % concurează cu înghețată. De precizat că în lapte există 3 % lactoză, o formă de carbohidrați benefică pentru sănătate, care a fost pusă pe nedrept laolaltă cu siropul de glucoză-fructoză sub numele generic de "zaharuri". În traducere, asta înseamnă că 100g iaurt cu fructe are 2,5 lingurițe de zahăr supra-adăugat, respectiv 3 lingurițe pentru tot borcănelul de 125g. La "banii" ăștia, eu aș alege înghețata, măcar știu că e un desert. Cealaltă etichetă, nu o să ghiciți, e de la un gem de vișine. Pardon, vreau să spun un sirop de glucoză-fructoză cu gust de vișine, fructele având o prezență de sub 10 % în produs", a explicat Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News