Mihaela Bilic: În 2023, să faceţi din ciorbe şi supe un obicei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Navada Ra, Pexels
Fotografie de la Navada Ra, Pexels
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că 2023 este un an în care ar trebui să ne concentrăm pe consumul de ciorbă şi supă. 

"Partea cu ciorba și supa este un obicei foarte bun nu doar când te lovește vreo indigestie, dar și când vrei să scapi de câteva kilograme în plus. […] Este firesc ca în luna ianuarie, după ospățul de Crăciun, să pui accentul pe ciorbă și pe supă – acest fel de mâncare care te hidratează, te hrănește și te ajută la slăbit. […] Vă recomand ca măcar una din mese să conțină sau o supă. Umple stomacul cu puține calorii și întotdeauna o să țină de foame bine. Vă propun să faceți din ciorbă și supă un obicei în 2023”, a spus Mihaela Bilic, la Frecvenţa Gustului, emisiune difuzată de Europa FM.

Nutriţionist, avertisment: 8 din 10 regimuri eşuează până la jumătatea lunii februarie 

Nutriţionistul Adina Rusu consideră că există un fenomen supranumit "efectul noului început", care sugerează că luna ianuarie poate fi oportună pentru schimbări şi pentru stabilirea unor noi obiective, întrucât poate acţiona asemenea unui "reper temporal" şi ne poate aduce o reînnoire a motivaţiei pentru atingerea ţintelor stabilite.

Pe de altă parte, susţine Adina Rusu, în ceea ce priveşte alimentaţia, cercetările arată că 80% dintre regimurile pentru scăderea în greutate pornite la început de an eşuează până la mijlocul lunii februarie.

"Motivele pentru acest eşec pornesc de la lipsa unui plan concret, de la dietele prea restrictive şi de la oboseala cauzată de acestea. Există însă alţi factori care ne pot influenţa abilitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru noul an. Astfel, conform studiilor realizate în acest sens, secretul ar sta, mai curând, în stabilirea unui plan pentru dobândirea unor obiceiuri noi, decât în eliminarea unor obiceiuri proaste. Cu alte cuvinte, e mult mai uşor să adăugăm un comportament nou decât să scăpăm brusc de unul vechi", a declarat pentru Agerpres Adina Rusu.

Mai mult decât atât, afirmă aceasta, oricât de admirabilă ar fi decizia noastră de a ne corecta alimentaţia, nu este indicat să facem toate schimbările deodată, de pe o zi pe alta.

"Schimbările bruşte pot duce rapid la 'oboseala de dietă' şi la revenirea la obiceiurile alimentare proaste. Este, astfel, indicat ca, la început, să ne concentrăm pe schimbări mici, deoarece, în timp, acestea vor face o diferenţă foarte mare şi corectarea alimentaţiei se va realiza treptat, fără a ne obosi", a arătat Adina Rusu.

Aceasta a menţionat totodată că o primă schimbare pe care o pot face cei care şi-au propus să mănânce mai sănătos în noul an ar putea fi creşterea consumului zilnic de legume, fie că vorbim despre legume preparate termic sau crude.

"Ideal ar fi ca, pe cât se poate, legumele să facă parte din meniul stabilit pentru fiecare masă, cu o pondere mai mare la prânz şi la cină, când cel puţin jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume non-amidonoase. Printre numeroasele beneficii pe care le aduc, legumele vor contribui la creşterea saţietăţii, la îmbunătăţirea tranzitului intestinal, la hidratare şi vor aduce şi un plus de vitamine, minerale şi alţi compuşi bioactivi, cum ar fi antioxidanţii", a explicat Adina Rusu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel