Data publicării:

Migrație. Ungaria exultă dupa rezultatele din Austria și Italia. Politică comună

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ungaria doreşte să-şi coordoneze politica privind refugiaţii cu Austria şi Italia, după victoria în alegerile legislative din cele două ţări a partidelor anti-imigraţie, extinzând astfel o alianţă de state europene axată pe securitatea internă, relatează Reuters. 

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat luni că abordarea problemei migraţiei de către guvernul de la Viena şi a alianţei de centru-dreapta, câştigătoare a alegerilor în Italia, este foarte asemănătoare cu cea a statelor central europene membre ale blocului comunitar. 

'Deci, este evident că vom lucra împreună în viitor. Aceasta nu este împotriva Europei de Vest, este împotriva migraţiei şi este în favoarea intereselor noastre pentru că noi punem pe primul plan securitatea', a declarat şeful diplomaţiei ungare într-un interviu acordat Reuters. 

Dezacorduri asupra politicii privind migraţia provocate de cel mai mare aflux de refugiaţi în Uniunea Europeană după cel de-al Doilea Război Mondial au slăbit unitatea blocului comunitar, unele state estice refuzând să pună în aplicare un sistem de cote obligatorii de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE. 

Refuzând să accepte refugiaţi musulmani, Ungaria şi vecinii săi din Grupul de la Vişegrad - Cehia, Polonia şi Slovacia - au invocat îngrijorări legate de securitate şi dorinţa de a păstra tradiţia creştină a societăţilor lor. 

Rezultatul alegerilor în Austria și Italia 

În Austria, Partidul Poporului (conservator) al cancelarului Sebastian Kurz guvernează din decembrie în coaliţie cu Partidul Libertăţii (de extremă dreapta), în urma unor alegeri dominate de tema crizei migranţilor în Europa. 

În urma alegerilor legislative de luna aceasta din Italia, Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a fost învins de o coaliţie de centru-dreapta/extremă-dreapta care a prezentat o poziţie dură anti-imigraţie în timpul campaniei electorale. 

Peter Szijjarto a declarat că ţările din Grupul de la Vişegrad nu au în vedere o extindere a alianţei, însă acest lucru nu trebuie să împiedice legături mai strânse cu state care au o viziune asemănătoare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel