Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Mierea s-ar putea scumpi. Producţia din România a scăzut la jumătate

Autor: Ema Apostu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Producţia de miere a României a scăzut la jumătate în acest an, estimează Asociaţia Crescătorilor de Albine. 

Alegeri prezidentiale 2024

Preşedintele organizaţiei, Ioan Fetea, spune că scăderea este urmare a condiţiilor meteo rele din acest an, frigul şi ploile din primăvară şi căldurile extreme din vară.

El deplânge scăderea consumului, lipsa ajutoarelor suplimentare din partea statului, dar şi cantităţile mari de miere contrafăcute de pe piaţa internă. Ioan Fetea nu se aşteaptă la creşteri semnificative de preţ la miere, deşi cheltuielile apicultorilor au crescut cu 30-50%.

Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente, a mai spus preşedintele asociaţiei cu prilejul Târgului Naţional al Mierii, organizat pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Agricul-Apicultură din capitală.

Apicultorii nu vor primi în acest an ajutoare de minimis

Apicultorii nu vor primi în acest an ajutoare de minimis, întrucât alte sectoare agricole stau mai prost, a afirmat, vineri, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

"Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decât noi şi anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis. Ceruserăm 40 de milioane de euro. Dacă se dădeau 10% erau 4 milioane de euro. Era bine şi 10%, având în vedere că, din iunie, noi le dăm siropuri şi turte albinelor, deci avem costuri", a arătat reprezentantul apicultorilor.

Cea de-a 24-a ediţie a Târgului Naţional al Mierii are loc în perioada 16 - 18 septembrie pe Platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură.

Citește și:

Experţii au dezvăluit tipul de miere care se pare că normalizează tensiunea arterială

Mierea de pin este extrem de utilă pentru organism. Acest medicament ajută la menţinerea sănătăţii şi protejează împotriva bolilor, titrează Türkiye. Mierea de pin este un produs extrem de preţios produs de albine nu din polenul florilor, ci din secreţiile insectelor care trăiesc în trunchiurile anumitor tipuri de pini care cresc în climatul mediteranean. O astfel de miere se păstrează mult timp, fără să se cristalizeze, fără să-şi schimbe consistenţa. Culoarea sa este mai închisă decât mierea din flori. Ea are un gust şi un miros unic. Conţinutul de glucoză este mai redus faţă de mierea polifloră. Are un efect favorabil asupra tractului respirator şi a sistemului digestiv.

Mierea are o mulțime de beneficii

Beneficiile mierii de pin sunt numeroase. Mierea de pin are proprietăţi vindecătoare atunci când este aplicată pe pielea afectată de acnee. Mierea este capabilă să reţină umiditatea în piele şi, astfel, să o menţină hidratată. Dacă există răni sau inflamaţii la nivelul pielii, atunci puteţi aplica miere de pin direct pe leziuni. Mierea protejează stomacul şi intestinele. Pentru a îmbunătăţi funcţia intestinală, este util să consumaţi o linguriţă din acest produs, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol. De asemenea, ea întăreşte părul. Dacă o persoană se confruntă cu căderea părului, atunci ea poate adăuga o cantitate mică de miere la masca pregătită pentu a fi aplicată la rădăcina părului. Atunci când este utilizată în cantităţi moderate, mierea normalizează tensiunea arterială la pacienţii cu tensiune arterială crescută. Mierea elimină inflamaţia şi îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor funcţiilor corpului. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel