Data publicării:

Comisia Europeană avertizează europenii să-și facă provizii, BCE avertizează băncile să fie pregătite pentru șocuri

Autor: Irina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

După avertismentul Comisiei Europene în caz ce dezastru, vine și cel al Băncii Centrale Europene. 

Amintim că noua strategie a Comisiei Europene prevede ca fiecare european să aibă provizii pentru 72 de ore pregătite în orice moment, pentru că, în caz de dezastru, primele 3 zile sunt critice. Strategia nu se referă doar la cazul unui război, ci la orice dezastru de natură a afecta major europenii și Europa. 

Citește aici: Europa se pregătește de dezastru: Cetățenii să-și facă provizii pentru 72 de ore! Strategia UE, prezentată de comisarul Roxana Mînzatu

Acum, preşedintele Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, Claudia Buch, avertizează că băncile trebuie să fie pregătite să gestioneze şocurile geopolitice şi ameninţările macro-financiare. 

Modificarea semnificativă a politicilor administraţiei Trump în unele sectoare cheie a provocat în ultimele luni turbulenţe pe pieţele financiare, iar autorităţile evaluează cum va fi afectată creşterea economică, stabilitatea şi riscul financiar de aceste evoluţii. Dificultăţile vin pe lângă stresul financiar şi politic creat de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de sancţiunile occidentale care au urmat.

"O potenţială deteriorare a calităţii activelor şi posibile perturbări economice, provocate de conflictele geopolitice sau de efectele sancţiunilor financiare necesită o atenţie ridicată, un nivel suficient de capital, o guvernanţă robustă şi sisteme de gestionare a riscurilor solide în bănci", susţine Buch.

Băncile trebuie să fie pregătite pentru ameninţările la adresa securităţii cibernetice şi să identifice slăbiciunile în domeniul rezilienţei şi gestionării riscului", se arată în raportul anual al BCE privind activităţile de supervizare.

De asemenea, Buch a cerut parlamentarilor să accelereze aprobarea legislaţiei privind gestionarea crizelor şi asigurarea depozitelor, pentru a gestiona mai bine falimentele băncilor şi protejarea celor care au depozite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel