Micii transportatori din Bulgaria vor să blocheze frontierele. Aceștia cer controale minime la granița cu România, după ce s-a refuzat accesul celor două țări în Schengen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Proprietarii firmelor cu până la cinci camioane din Bulgaria amenință că vor bloca frontierele.

Asociaţia Micilor Transportatori din Bulgaria, reprezentată de proprietarii firmelor cu până la 5 camioane, vor să blocheze cu camioane toate punctele de frontieră.. scrie Rador care citează 24chasa.

Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că statul intenționează să majoreze, din 2023, taxele de drum pentru vehiculele grele de marfă. 

Borislav Mechkarov, un șofer de camion cu 18 ani experiență, e de părere că starea drumurilor de clasa a doua din Bulgaria este cea mai critică din toată Europa.

„90% dintre toate şosele de centură din oraşe sunt sub orice critică. Cel mai rău stă şoseaua de centură a oraşului Vraţa, iar acolo e deja şoseaua spre Vidin. Nimic nu este reparat, ci doar peticit din când în când, iar plombele din gropile de asfalt cad doar când treci pe acolo. De ce să plătesc pentru asta, dacă nu este reparat?“, spune acesta.

Ivanka Ivanova şi soţul ei sunt din Dobrici. Au o afacere de familie cu cinci camioane pe care le-au cumpărat pe credit, pe care încă îl achită. Unul din camioane este condus chiar de ea. Ea susţine că dacă taxa de drum va fi majorată cu 50% începând cu Anul Nou, aşa cum intenţionează să facă statul, ei vor da faliment.

„Dacă acest camion se opreşte, luna viitoare nu vom mai avea ce să punem pe masă“, a spus Ivanka Ivanova, o șoferiță de camion care împreună cu soțul ei au o afacere cu cinci mașini. 

Camionagii, nemulțumiți de orele de așteptare de la frontieră

Șoferii de camioane sunt deranjați și de timpul mare de așteptare la frontiere, pentru care plătesc adesea amenzi. Astfel transportatorii propun culoare speciale pentru camioane, astfel încât să treacă în tranzit spre celelalte țări UE.

„Bulgaria-România, aici ţări vecine, să trecem liber, fără controale mari, ca de exemplu în Ungaria, cântarul lor este separat de casele de marcat“, a spus Ivanka Ivanova.

De asemenea, firmele sunt deranjate și de faptul că Bulgaria nu le-a inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, deși sectorul are nevoie mare de sprijin și 12.000 de companii se descurcă tot mai greu.

„Da, veţi spune să creştem preţul transportului, dar că atunci când creştem preţul transportului cu 5%, totul în magazin sare cu 50%. Unii se spală constant pe mâini de noi. Nu dorim să fim parte din această schemă. Dacă taxele de drum vor fi îngheţate, dacă se încheie un acord între Bulgaria şi România pentru a evita aceste cozi, nu avem nicio intenţie să protestăm“, a spus Vladimir Maistorov, preşedintele Asociaţiei Micilor Transportatori din Bulgaria.

Toate solicitările micilor transportatori vor fi transmise Ministerului Finanţelor şi Ministerului Transporturilor, a transmis televiziunea NOVA. În condițiile în care nu vor fi ascultați de autorități, aceștia vor intra în grevă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel