Mexicul este mai sigur decât Statele Unite, susține șeful statului mexican
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat luni că ţara sa este mai sigură decât Statele Unite, pe fondul criticilor la adresa securităţii în Mexic după răpirea la începutul acestei luni a patru americani în nordul Mexicului şi moartea a doi dintre ei, informează Reuters.   

'Mexicul este mai sigur decât Statele Unite. Nu este nicio problemă cu călătoria în siguranţă prin Mexic', a spus el într-o conferinţă de presă, ca răspuns la o întrebare despre avertismentele de călătorie emise de SUA pentru Mexic.

Lopez Obrador a adăugat că turiştii americani şi mexicanii care trăiesc în Statele Unite sunt bine informaţi despre siguranţa ţării, invocând o creştere recentă a numărului americanilor care locuiesc în Mexic.

Criticile privind gestionarea criminalităţii fac parte dintr-o campanie 'anti-Mexic' a politicienilor conservatori din SUA, care vor să împiedice dezvoltarea Mexicului, a susţinut el.

Rata crimelor a fost de aproximativ patru ori mai mare în Mexic decât în Statele Unite în 2020, conform datelor publicate de Banca Mondială, aminteşte AFP. Ambasada SUA din Mexic nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

Azi-noapte, zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite în cursul unui violent atac într-un bar din Mexic.

Sâmbătă, la orele 23.00 (duminică, 05.00 GMT), un grup de bărbaţi înarmaţi a intrat în fugă şi au deschis focul asupra clienţilor şi angajaţilor acestui local situat pe un drum care leagă oraşele Celaya şi Queretaro, în statul Guanajuato, în centrul ţării.

Opt persoane au murit, două femei şi şase bărbaţi, alte şapte au fost rănite şi rămân "deocamdată neidentificate", potrivit raportului oficial al procuraturii statului.

Municipalitatea Apaseo el Grande a anunţat câteva ore mai târziu decesul la spitalul public din Celaya a doi dintre răniţi, o femeie de 23 de ani şi un minor de 16 ani.

Prognosticul vital este rezervat pentru cinci persoane cu răni grave, au indicat surse oficiale.

Guvernul statului Guanajuato colaborează cu ministerul public pentru a-i "găsi pe cei responsabili" şi este "în contact cu familiile persoanelor afectate", potrivit unui comunicat oficial.

Guanajuato, un stat industrial înfloritor, a devenit cel mai violent din Mexic din cauza rivalităţilor dintre cartelurile Santa Rosa de Lima şi Jalisco Nueva Generacion cu privire la activităţile lor comune, în special traficul de droguri şi furtul de carburanţi.

Cele două organizaţii îşi dispută cu violenţă extremă acest teritoriu, mai scrie AFP, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel