Metoda simplă care te ajută să scrii corect cu doi „i”
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
i
i
O greșeală frecventă este nesiguranța scrierii cu doi sau trei „i” la plural, în finalul unor substantive.

CORECT: Niște membri au demisionat. / GREȘIT: Niște membrii au demisionat.

CORECT: Niște miniștri au plecat din Guvern. / GREȘIT: Niște miniștrii au plecat din Guvern.

Aceeași regulă se aplică și pentru sintagmele „niște monștri”, „niște arbitri”, „niște codri” și exemplele pot continua.

Modalitatea de verificare eficientă este înlocuirea, în gând, a acestui substantiv cu un alt substantiv care nu ridică probleme de scriere, cum ar fi „elev”, care se scrie cu un „i” sau doi „ii”: niște elevi/ elevii, a explicat profesoara Mariana Badea în cartea sa „Limba română. Gramatica pentru elevi”.

Adică, de exemplu, când nu știm cum este corect: „Niște membri de la acest partid au venit la emisiune” sau „Niște membrii au venit la emisiune”, înlocuim substantivul „membri”, cu „oameni”. Astfel, aflăm mai ușor care este varianta corectă, adică: „Niște oameni de la acest partid au venit la emisiune”, nu „Niște oamenii de la acest partid au venit la emisiune”.

VEZI ȘI: Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți le scriu cu literă mare. Știai care sunt?

Există anumite cuvinte care se scriu cu literă mică, deși mulți români credeau că se scriu cu majusculă.

Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a explicat scrierea cu literă mică și literă mare a unor cuvinte.

Funcțiile, profesiile și calitățile (oricât de importante) se scriu cu literă mică: avocat, cancelar, deputat, domn/domnitor, general, han, ministru, prefect, președinte, premier, rege, primar, principe, prim-ministru, secretar de stat, senator, voievod.

Se pot scrie, ocazional, cu literă mică, unele cuvinte care, în mod obișnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realizat un efect stilistic (ceaușescu, pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe unele publicații ale editurii în cauză).

Se scriu cu literă mică substantivele care denumesc popoare, zilele săptămânii, lunile anului și disciplinele de învățământ. 

Toate componentele locuțiunilor pronominale de politețe se scriu cu literă mare: Sfinția Sa, Alteța Sa Regală, Domnia Sa, Excelența Voastră.

Se scrie cu literă mare numai primul element din numele proprii compuse sau numele unic care reprezintă denumirile organismelor și ale compartimentelor din instituții, cum ar fi Catedra de limba română, Direcția sau Serviciul de contabilitate.

Explicațiile fac parte din cartea profesoarei Mariana Badea - „Limba română. Gramatica pentru elevi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel