Metoda Militarului: Cum să adormi mai repede când te simți stresat
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 21 oct 2022, 21:56
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Stresul te poate împiedica să adormi rapid, însă aceste tehnici te vor ajuta să te relaxezi și să ai un somn odihnitor. Iată ce trebuie să faci ca să te odihnești în momentele când te simți stresat

Grijile, munca în exces și stresul emoțional ne pot afecta calitatea somnului - adică fie nu putem să adormim rapid, fie ne trezim noaptea sau ne este greu să dormim cele opt ore de somn recomandate. Stresul eliberează un hormon numit cortizol, care afecteză ciclul de somn, iar a doua zi ne simțim lipsiți de energie. Așadar, cum putem întrerupe acest ciclu? Iată câteva tehnici ce te vor ajuta să adormi mai repede! 

O pătură grea îţi va da un sentiment de confort

O pătură grea te-ar putea ajuta să adormi mai repede și să te odihnești corespunzător, deoarece te relaxează. Care este explicația? Psihologul Hope Bastine spune: „Există dovezi că învelitul cu o pătură grea poate reduce nivelul de stres și anxietatea. Această pătură oferă aceeași senzație pe care o experimentăm când suntem îmbrățișați și mângâiați. Combate stresul și te ajută să te relaxezi‟.  

Poveşti de seară, ca-n copilărie

Poveștile ascultate înainte de somn te ajută să îți muți gândurile negative acumulate în perioada zilei și să te relaxezi. La fel se întâmplă și în cazul în care vei asculta sunete care care imită diverse sunete din natură, așa cum sunt păsările care ciripesc, ploaia sau valurile mării. 

Încearcă „Metoda Militară‟! 

La fel de eficiente sunt și tehnicile care te ajută să te concentrezi asupra prezentului. De pildă, metoda militarului este o strategie care presupune să te concentrezi asupra anumitor părți ale corpului. Cum se face? Începe cu cea mai stresată parte a corpului, cum ar fi umerii. Timp de 15 secunde, concentrează-te doar pe umeri și încearcă să îi relaxezi. Concentrează-te apoi și pe celelalte părți ale corpului și repetă. Această metodă se încheie cu câteva vizualizări - îmaginează-ți că ești într-un loc liniștit, în natură, departe de agitație și vei vedea că o să dea roade! 

Ce mai poţi face ca să te ia somnul

Este normal să nu adormi în primele 5 minute după ce te-ai așezat în pat. Însă, dacă au trecut mai mult de 20 de minute și tu ești în continuare treaz, ar trebui să încerci următoarele remedii pentru a adormi mai repede:

Dă-te jos din pat, ieși din dormitor și fă câteva exerciții de stretching ușoare. Este important să părăsești dormitorul deoarece creierul tău trebuie să asocieze această cameră cu dormitul.

Nu aprinde telefonul sau televizorul. Încearcă să eviți aparatele electronice deoarece acestea pot transmite creierului mesajul că trebuie să se trezească. În plus, ecranele acestor aparate emit o lumină albastră care perturbă producția de melatonină.

Nu mânca nimic și nu bea altceva în afară de apă. Obiceiul de a mânca noaptea te poate împiedica să adormi deoarece este posibil să te simți balonat, să ai o senzație de greață sau inconfort.

Nu bea niciodată alcool ca o modalitate de a adormi. Acest lucru poate provoca treziri foarte devreme de dimineață și poate duce la dependență.

Nu te mai gândi la problemele și grijile de peste zi. Dacă te întrebi ce să faci dacă nu poți dormi, află că, în niciun caz nu trebuie să adaugi un stres suplimentar creierului gândindu-te la problemele cu care te confrunți la serviciu sau acasă. Distrage-ți atenția și impune-ți să te gândești la lucruri pozitive, care îți fac plăcere.

Nu fuma. Fumul de țigară nu te poate ajuta să dormi mai repede, așadar este important să eviți să fumezi dacă te trezești noaptea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?