Data publicării:

Metoda care v-ar putea salva viața la cutremur. Teoria cu statul sub tocul ușii nu mai e de actualitate

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
bloc
bloc

Ce trebuie să faceți în caz de cutremur?

„În primul rând, păstraţi-vă calmul şi nu alergaţi spre ieşirile din clădiri (în special în mall-uri şi alte zone aglomerate aglomerate). Majoritatea clădirilor sunt proiectate să vă protejeze la cutremure de până 8 grade. Panica poate creea mai multe victime decât cutremurul propriu-zis!

Prin bătrâni se vorbeşte că a sta sub tocul uşii e cel mai sigur. FALS. Poate doar la casele din chirpici pereţii se fărâmă mai repede ca tocul uşii. Sau sub grinzile de rezistentă. Din nou FALS.

Pe multe site-uri se recomandă să vă adăpostiţi sub masă, bancă etc. Acest lucru vă poate proteja de tencuiala care pică din tavan, dar nu vă salvează, ba chiar vă omoară în cazul prăbuşirii clădirii.

La blocuri, e ideal să staţi la intersecţia a 2 pereţi de rezistenţă, departe de pereţii despărţitori de 7 cm şi de mobila înaltă care se poate răsturna. Dar în cazul prăbuşirii e de preferat să staţi ghemuiţi LÂNGĂ un obiect solid, NU sub el.).

NU încercaţi să ieşiti afară folosind liftul sau scările (acestea se prăbuşesc primele), sau sărind pe geam (poate cădea tencuială şi geamuri sparte). Nu merită riscul decât dacă vă aflaţi la parter şi ajungeţi afară în maximum 10 secunde.

Nu am văzut nici un caz documentat de prăbuşire a scărilor la cutremur, dar restul blocului să rămână intact (voi aţi văzut?), ci doar cazul blocului de 12 etaje din Prešov, Slovacia distrus pe 6 Decembrie 2019 de o explozie de gaz la etajul 11, casa scării s-a prăbuşit de la ultimul etaj până la parter, în timp ce blocul a rămas în picioare. 7 persoane au murit în urma exploziei şi incendiului, restul locatarilor au fost evacuaţi pe scările pompierilor, ulterilor blocul a fost demolat.

Ţinând cont că majoritatea oamenilor petrec o treime din viaţă dormind, rostogolirea lângă pat vă poate salva viaţa în cazul prăbuşirii blocului (în special dacă locuiţi la ultimul etaj), înfăşuraţi în plapumă pentru a evita asfixierea şi a vă proteja de frig dacă e iarnă. Acum depinde şi cât de repede se vor mişca cei de la ISU, dacă vor fi sute de clădiri prăbuşite, autorităţile nu vor putea dezgropa pe toată lumea în timp util.

Poate fi util un aparat de radio cu baterii ca să fiţi la curent cu ştirile, iar un telefon mobil ca să postaţi pe Facebook adresa unde aţi fost îngropat sub moloz”, notează Hartablocuri.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel