Kamala Harris devine, matematic, candidata democraților împotriva lui Trump. Vicepreședinta SUA și-a asigurat votul a suficienți delegați
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a obținut sprijinul majorității delegaților Convenției Naționale Democrate, asigurându-și astfel aproape sigur nominalizarea partidului pentru funcția de președinte luna viitoare, potrivit mai multor surse Reuters.

Președintele Joe Biden și-a manifestat sprijinul pentru Harris duminică, când s-a retras din cursă pe fondul întrebărilor legate de vârsta și sănătatea sa. El a promis să rămână în funcție până la încheierea mandatului său pe 20 ianuarie 2025.

Un sondaj realizat de Associated Press în rândul delegaților a arătat că Harris a primit sprijinul a 2.538 de delegați, mult peste cei 1.976 necesari pentru a câștiga votul intern luna următoare. Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat luni că partidul va desemna un candidat la președinție până pe 7 august.

Prima apariție publică a lui Harris

În prima sa apariție publică de la anunț, Harris și-a mobilizat susținătorii luni cu un discurs de debut al campaniei, promițând să-l înfrunte pe candidatul republican Donald Trump cu hotărârea unui procuror.

"Am înfruntat făptași de toate felurile. Prădători care abuzau femei, escroci care înșelau consumatorii, trișori care încălcau regulile pentru propriul lor beneficiu," a declarat Harris în fața echipei de campanie, la 28 de ore după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a abandonat cursa pentru Casa Albă în 2024 și a susținut-o.

"Ea a adăugat: "Așadar, ascultați-mă când spun că știu ce fel de om este Donald Trump. În această campanie, îmi voi pune toată experiența împotriva lui." Harris a fost procuror general al Californiei și senator al SUA înainte de a deveni vicepreședinte în mandatul lui Biden.

Reacția campaniei lui Trump

Campania lui Trump a răspuns rapid la comentariile lui Harris. "Kamala Harris este la fel de incompetentă ca Joe Biden și chiar mai liberală," a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă național al campaniei. "Nu numai că Kamala trebuie să își apere sprijinul pentru agenda eșuată a lui Joe Biden din ultimii patru ani, dar trebuie să răspundă și pentru propriul său record slab în combaterea criminalității din California."

Trump urmează să fie condamnat în septembrie după ce a fost găsit vinovat de falsificarea documentelor de afaceri pentru a ascunde plățile către o actriță de filme porno. De asemenea, se confruntă cu acuzații penale legate de eforturile sale de a anula victoria lui Biden din 2020. El susține în mod fals că a pierdut în 2020 din cauza fraudei electorale.

Sprijinul pentru Harris

Recuperându-se de COVID-19 la reședința sa din Delaware, Biden a intervenit telefonic la evenimentul campaniei lui Harris. Părea răgușit, dar recunoscător pentru vicepreședinta sa.

Biden a declarat că a considerat că a luat decizia corectă retrăgându-se. Cel mai în vârstă ocupant al Biroului Oval din istorie, Biden a afirmat duminică că va rămâne în președinție până la sfârșitul mandatului său pe 20 ianuarie 2025.

Harris, în vârstă de 59 de ani, a conturat o serie de politici pe care a promis să le urmărească, inclusiv semnarea legilor pentru protejarea drepturilor la avort și interzicerea puștilor de asalt, și a afirmat că va face din reconstruirea clasei de mijloc prioritatea principală a președinției sale.

În decurs de câteva minute de la primirea sprijinului lui Biden duminică, Harris a început să-și consolideze sprijinul democrat pentru candidatura sa la președinție, obținând angajamente de la sute de delegați ai convenției, anunțând o sumă masivă de fonduri strânse și obținând sprijinul unor figuri de top ale partidului, potrivit Reuters.

Printre aceștia s-a numărat și fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a rămas influentă de când a renunțat la conducerea partidului în Camera Reprezentanților în 2022. Federația sindicală AFL-CIO, care reprezintă 12,5 milioane de muncitori, a transmis luni că o va sprijini Harris pentru președinție.

Campania lui Harris a declarat că a strâns 81 de milioane de dolari în cele 24 de ore de la retragerea lui Biden, cea mai mare sumă pentru o singură zi în campania din 2024 pentru oricare dintre partide.

Aproape toți democrații proeminenți care erau văzuți ca potențiali rivali ai lui Harris și-au declarat sprijinul pentru ea, inclusiv guvernatorii Gretchen Whitmer din Michigan, Gavin Newsom din California și Andy Beshear din Kentucky. Whitmer, într-o postare pe X, a declarat luni că va co-prezida campania lui Harris.

Retragerea lui Biden a fost ultimul șoc într-o cursă pentru Casa Albă care a culminat negativ dezbaterea sa dezastruoasă din 27 iunie împotriva fostului președinte Trump și tentativa de asasinare a lui Trump din 13 iulie.

Un nou capitol în politica americană

Harris, care este de origine afro-americană și asiatică, ar oferi o dinamică cu totul nouă împotriva lui Trump, în vârstă de 78 de ani, oferind un contrast viu generațional și cultural.

Campania lui Trump se pregătea pentru ascensiunea ei posibilă de săptămâni întregi, au declarat surse pentru Reuters. Luni, staff-ul lui Trump a trimis o critică detaliată a recordului ei în domeniul imigrației și al altor probleme, acuzând-o că este mai liberală decât Biden.

Campania a susținut că Harris a favorizat abolirea Agenției de Imigrare și Control al Vămilor din SUA și dezincriminarea trecerilor ilegale ale frontierei, a sprijinit așa-numitul Green New Deal, a susținut mandatele administrației pentru vehicule electrice și a încurajat eforturile „defund the police”.

Unele dintre acestea erau poziții adoptate de Harris în postura de candidat prezidențial în alegerile din 2020, când ea candida pe o agendă mai liberală decât Biden, dar nu sunt poziții asumate de administrație, în special în ceea ce privește securitatea frontierei și problemele de aplicare a legii.

Eric Holder, care a fost procuror general al SUA în administrația președintelui Barack Obama, și firma lui de avocatură Covington & Burling LLP vor efectua verificarea potențialilor colegi de echipă ai lui Harris, potrivit a două surse familiare cu această chestiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel