Data publicării:

Metalele găsite în Oceanul Pacific sunt de origine "extraterestră": Un nou studiu a descoperit că până la 10% au compoziții din afara sistemului nostru solar

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Un fizician de la Harvard a dezvăluit că până la 10% din fragmentele recuperate din Oceanul Pacific conțin elemente "extraterestre" care nu sunt întâlnite în sistemul nostru solar.

Un fizician de la Harvard a dezvăluit că până la 10% din fragmentele recuperate din Oceanul Pacific conțin elemente "extraterestre" care nu sunt întâlnite în sistemul nostru solar.

Avi Loeb a declarat pentru DailyMail.com că el și echipa sa au finalizat analiza a 850 de sfere, descoperind o nouă clasă de compoziție elementară diferențiată, etichetată BeLaU - și "nu cenușă de cărbune, așa cum susțin unii oameni".

Compoziția includea beriliu, lantan și uraniu, care se găsesc pe Pământ, dar erau aranjate în modele care nu se potrivesc cu aliajele de pe planeta noastră.

"Am studiat mai mult de zeci de sfere BeLaU și am arătat că acestea sunt net diferite de cenușa de cărbune pe baza abundenței a 55 de elemente din tabelul periodic", a declarat Loeb.

"Dincolo de orice îndoială rezonabilă, acest lucru exclude interpretarea cenușii de cărbune care a fost sugerată de patru persoane", a mai spus acesta.

Descoperirile echipelor au susținut acum că meteoritul IM1 detectat pe cer în 2014 a fost primul vizitator interstelar al Pământului.

Cea mai recentă lucrare a fizicianului de la Harvard, publicată în ianuarie, detaliază clasificarea sferelor.

Compoziția elementară a sferelor este diferită de ceea ce cunoaștem în sistemul nostru solar

Loeb a declarat pentru DailyMail.com că probele au fost studiate de trei laboratoare: Universitatea din California, Berkley, Bruker Corporation și Universitatea Harvard.

Probele au fost subdivizate în trei tipuri de compoziție: sferele bogate în silicați sau de tip S, sferele Ferich (Fe) sau de tip I și sferele sticloase sau de tip G.

Aproximativ 78% se încadrează în sferele de tip S, G și I.

Un alt grup a fost etichetat ca fiind "diferențiat", în care s-a constatat un nivel mai ridicat de siliciu (Si) și magneziu (Mg), împreună cu un raport mai mare de aluminiu (Ai) și Si.

"Aceste sfere sunt astfel numite diferențiate, ceea ce înseamnă că sunt probabil derivate din rocile crustale ale unei planete diferențiate; noi le etichetăm ca fiind sfere de tip D, caracterizate de Mg/Si", se arată în studiu.

Loeb a explicat că este clar că fragmentele se formează dintr-un material care s-a desprins dintr-un obiect asemănător unei roci, dar compoziția chimică este diferită de orice material cunoscut din sistemul solar, o componentă a crustei lunare fiind cea mai apropiată.

"Compoziția elementară a sferelor BeLaU nu a fost niciodată raportată în literatura științifică și este diferită de sferele familiare din meteoriții cunoscuți din sistemul solar", a declarat Loeb.

"Modelul de abundență nu seamănă cu materialele naturale de pe Pământ, Lună, Marte sau asteroizii din sistemul solar și prezintă abundențe sporite ale unor elemente de până la un factor de o mie de ori mai mare în raport cu compoziția inițială a materialelor din sistemul solar. Noi interpretăm că provine din afara sistemului solar", spune acesta.

"Acesta constituie primul meteorit interstelar recunoscut, IM1", adaugă cercetătorul.

Avi a împărtășit primele constatări în octombrie, după ce a analizat doar 57 de fragmente, afirmând că probele conțineau noile modele de BeLaU, alături de un conținut scăzut de elemente cu afinitate mare pentru fier, precum reniul.

În 2017, un obiect interstelar numit Oumuamua a trecut prin sistemul solar și, în timp ce majoritatea oamenilor de știință cred că a fost un fenomen natural, Loeb a susținut că ar fi putut fi de origine extraterestră.

După descoperirea lui Oumuamua în 2017, Loeb a teoretizat - în ciuda multor critici - că mai multe obiecte interstelare au trecut probabil pe lângă Pământ.

El a fost îndreptățit în 2019, când Loeb și echipa sa au descoperit că o minge de foc de mare viteză din 2014, meteoritul IM1, a avut, de asemenea, origini interstelare și a precedat Oumuamua, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel