Meta reduce vârsta minimă pentru WhatsApp la 13 ani, stârnind îngrijorări legate de siguranța copiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Compania Meta, care deține platformele de socializare Facebook, Instagram și WhatsApp, a redus vârsta minimă de utilizare a WhatsApp de la 16 la 13 ani în Marea Britanie și Uniunea Europeană. Această schimbare, anunțată în februarie și intrată în vigoare miercuri, a fost întâmpinată cu reacții negative din partea grupurilor care militează pentru siguranța copiilor.

Grupul Smartphone Free Childhood a calificat decizia drept o "sfidare a cererii naționale tot mai mari ca marile companii de tehnologie să facă mai mult pentru a ne proteja copiii". Grupul a adăugat: "Permițând oficial oricui peste vârsta de 12 ani să utilizeze platforma transmite mesajul că este sigur pentru copii. Dar profesorii, părinții și experții spun o poveste foarte diferită. Drept comunitate, suntem sătui de giganții tehnologiei care pun profiturile acționarilor înaintea protecției copiilor noștri.", relatează The Guardian.

WhatsApp a declarat că schimbarea a aliniat limita de vârstă cu cea din majoritatea țărilor și că există măsuri de protecție.

Mark Bunting, directorul de strategie pentru siguranța online al Ofcom (autoritatea britanică de reglementare a comunicațiilor), a declarat că Ofcom nu va ezita să amendeze companiile de social media care nu respectă directivele sale, odată ce va avea puterea de a face acest lucru. Acesta a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 că Ofcom elaborează coduri de practică pentru aplicarea siguranței online. "Așadar, atunci când competențele noastre vor intra în vigoare anul viitor, vom putea să le tragem la răspundere pentru eficacitatea a ceea ce fac", a spus el.

Săptămâna aceasta, Meta a lansat o serie de funcții de siguranță menite să protejeze utilizatorii, în special tinerii, de "sextorsiune" și de abuzuri prin imagini intime. Compania a confirmat că va începe să testeze un filtru numit Nudity Protection (Protecție împotriva Nudității) în mesaje directe pe Instagram, care va fi activat în mod implicit pentru utilizatorii sub 18 ani și va estompa automat imaginile trimise utilizatorilor care sunt detectate ca fiind nud. La primirea de imagini nud, utilizatorii vor vedea, de asemenea, un mesaj care îi îndeamnă să nu se simtă presați să răspundă și un buton pentru a bloca expeditorul și a raporta conversația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel