Mesajul lui Emmanuel Macron pentru toți europenii. Ce a transmis liderul francez aflat în vizită în Germania
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut un apel către alegătorii și liderii din întreaga Europă să „se trezească” și să lupte împotriva influenței crescânde a partidelor de extremă dreapta.

În a doua zi a vizitei sale de stat în Germania, luni, Macron a declarat în fața unei mulțimi din Dresda: „Acest vânt rău suflă peste Europa, este o realitate. Așadar, să ne trezim!”, scrie euronews.com.

Liderul francez a subliniat, de asemenea, legăturile puternice dintre puterile tradiționale ale Uniunii Europene, Franța și Germania, înaintea alegerilor europene în care partidele de extremă dreapta din ambele țări speră să obțină câștiguri.

Subliniind fascinația tot mai mare pentru regimurile autoritare în Europa, Macron a criticat modul în care unele țări acceptă fonduri europene în timp ce ignoră independența judiciară, libertatea presei, diversitatea culturală și autonomia academică.

„Să ne uităm în jurul nostru, la această fascinație pentru regimurile autoritare. Uitați-vă la Europa și la momentul iliberal prin care trecem. Să luăm banii Europei, dar să nu ne pese de independența judecătorilor... să uităm de libertatea presei... de diversitatea culturală... de autonomia universităților și de libertatea academică”, a spus el. „Teama de o lume în schimbare alimentează ascensiunea extremelor drepte în Europa”, a adăugat liderul francez.

„Peste tot în democrațiile noastre, aceste idei înfloresc, alimentate de extremiști, în special de extrema dreaptă.”

Vizita de stat, care a început duminică, a fost programată inițial pentru iulie 2023, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza revoltelor din Franța, declanșate de uciderea unui tânăr de 17 ani de către poliție.

Deși Macron este obișnuit să viziteze Germania pentru a coordona politicile UE și de politică externă, aceasta este prima vizită de stat cu onoruri ceremoniale depline de la vizita lui Jacques Chirac din 2000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel